Ministerul Justiției este rezervat cu privire la reglementarea activităților de lobby printr-o lege-cadru, fiind adeptul modificării legislației secundare, acolo unde este cazul, a declarat Adrian Baboi-Stroe, secretar de stat în cadrul instituției.

„Ministerul Justiției a avut constant în ultimii 10 ani și încă are o poziție extrem de rezervată cu privire la necesitatea reglementării activității de lobby printr-o lege cadru”, a precizat Baboi-Stroe, în cadrul summitului afacerilor publice, organizat de Asociația Registrului Român de Lobby.

Potrivit acestuia, un prim motiv pentru care Ministerul Justiției are această poziție a fost de a nu declanșa interpretări cu privire la confuzia dintre lobby și trafic de influență. „Este un risc major, astfel că am preferat să nu deschidem poarta acestor riscuri. Preferăm să nu ni le asumăm”, a mai spus secretarul de stat. „În al doilea rând, nu vedem de ce statul trebuie să intervină în stabilirea regulilor unei profesii exercitate de entități private. Ministerul Justiției are un interes redus de a reglementa acest lucru”, a adăugat Baboi-Stroe.

El a precizat că, deși este nevoie de îmbunătățiri, de exemplu în transparentizarea deciziilor parlamentare și a agendei demnitarilor din cadrul Guvernului, acest lucru se poate face prin modificarea legislației secundare. „Avem un cadru legal suficient de dezvoltat și ar trebuie să ne uităm fie la modul de implementare a lui, fie la modificarea reglementărilor secundare”, a susținut secretarul de stat în Ministerul Justiției. AGERPRES