Mina Petrila se va închide definitiv în luna octombrie

mina petrilaActivitatea de extracţie a cărbunelui la Mina Petrila se va opri definitiv din ultima zi a lunii octombrie, după mai bine de 150 de ani de funcţionare a exploatării de huilă din Valea Jiului.

“De la 1 noiembrie se va lucra doar la operaţiunile de închidere. Prin urmare, vor mai fi păstraţi la mină doar oamenii care vor lucra la îndiguiri şi izolarea galeriilor şi abatajelor, astfel încât cărbunele rămas să nu se autoaprindă”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Angajaţii minei care nu vor fi cuprinşi în activităţile de închidere din subteran vor fi transferaţi la exploatările de huilă Paroşeni şi Uricani. Mina va intra apoi în programul de ecologizare prevăzut pentru exploatările miniere nerentabile din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. În prezent la Mina Petrila mai lucrează circa 300 de angajaţi.

Prima atestare documentară a exploatării cărbunelui la Mina Petrila este datată la 30 decembrie 1858, când compania “Max, Egon, Fürst” a dobândit prima concesiune de teren minier în zonă. AGERPRES