Cultura şi Educaţia sunt lăsate la urmă în ţara noastră în ceea ce priveşte liniile bugetare, lipsa finanţării şi a publicului fiind principalele suferinţe ale publishing-ului din ţara noastră, a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică.

Reprezentantul AER a participat la dezbaterea „Politici publice de promovare a cărţilor româneşti şi de conectare a profesioniştilor pieţei de carte autohtone la lumea internaţională a cărţii”, organizată la standul Institutului Cultural Român din cadrul Târgului de carte Gaudeamus Radio România.

„Problema pieţei este una foarte uşor de intuit şi anume noi nu avem public în România. Publishing-ul în România de asta suferă cel mai mult. Şi, apoi, suferă de lipsa cronică a finanţării. Ceea ce fac două instituţii – Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român – se face, trebuie să spunem, cu foarte puţini bani, cu meschin de puţini bani. Promovarea autorilor români în străinătate este o activitate care ţine foarte mult de voluntariat şi de bună credinţă atât din partea autorilor, care de puţine ori apucă să fie plătiţi cu sume meritorii pentru faptul că merg la târgurile din străinătate şi promovează nu doar producţia lor şi însăşi cultura românească, şi mergând până la modul în care sunt organizate bugetele pentru retribuirea echipelor şi să spunem fondurile disponibile ca să-ţi promovezi prezenţa ca România, ca stand românesc, la târgurile internaţionale de carte”, a explicat Mitrică.

El a deplâns lipsa finanţării corespunzătoare a Culturii. „Trăim, din păcate, într-o perioadă în care Cultura, Educaţia în România sunt lăsate la urmă în ceea ce priveşte liniile bugetare. Se taie prima dată de la Cultură, deşi suntem conştienţi cu toţii că sumele care se recuperează în acest fel sunt meschine şi nu ajută absolut pe nimeni, dar rău fac cu siguranţă. Şi, atunci, avem situaţia pe care o vedem şi anume în străinătate, după scăderea masivă a prestigiului acestei instituţii pentru o anumită perioadă, acum începem să ne revenim, dar în ţară noi stăm cât se poate de prost la promovarea proprii culturi în interiorul propriului public. Ce facem împreună cu Ministerul Culturii şi cu Institutul Cultural Român este să reuşim să facem promovarea autorilor români mult mai bine, bunăoară la Chişinău decât în România, în oraşele din afara Bucureştiului”, a susţinut Mihai Mitrică.

În opinia sa, statul român „şi-a ridicat mâna” de pe instituţiile culturale şi sistemul educaţional. „Suntem ultima piaţă de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană nu din vina noastră, a celor care suntem în industria de publishing, nu din vina instituţiilor sau reprezentanţilor instituţiilor aici la masă, ci din vina unei nocive sfieli pe care o au autorităţile române, cred că deja de 40 de ani, de a investi în Cultură şi în Educaţie. Pornind de la celebra directivă de autofinanţare din anii ’80 a instituţiilor de cultură şi ajungând până astăzi, statul român şi-a ridicat mâna şi a aruncat instituţiile culturale şi sistemul educaţional într-o mare foarte agitată şi cu doi bolovani legaţi de picioare şi le-a invitat politicos să supravieţuiască. De aceea, ne aflăm unde ne aflăm acum, aici”, a menţionat reprezentantul AER. AGERPRES