Mihai Matei (ANIS): În România avem peste 10.000 de acte normative şi asta e o provocare în calea digitalizării

O provocare în calea digitalizării este faptul că în România avem peste 10.000 de acte normative şi o digitalizare a acestora ar duce la o struţocămilă, de aceea eforturile ar trebui concentrate şi pe zona de simplificare a legislaţiei, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, la lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală.
“Apropo de provocările Consiliului: în România avem peste 10.000 de acte normative şi asta este o provocare în calea digitalizării. Cred că dacă vom ajunge să digitalizăm 10.000 de acte normative vom ajunge la o struţocămilă. Cred că eforturile noastre trebuie concentrate şi pe zona de simplificare a legislaţiei. Şi aici o mare problemă o văd în zona achiziţiilor publice. Cred că este importantă o simplificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care să facă întregul proces mult mai rapid şi mai transparent. Cred că este foarte importantă o deschidere către tehnologiile cloud. (…) Mai cred foarte tare într-un principiu de IP first, pe care cred că sectorul public ar trebui să îl adopte cât mai curând, astfel încât sistemele să devină interoperabile şi cred că foarte mult este necesară accesibilizarea semnăturii electronice, asta apropos de cadrul legislativ”, a explicat Matei.
Preşedintele ANIS a subliniat că sunt necesare investiţii în zona centrelor de date şi că trebuie acordată atenţie şi educaţiei, prin realizarea de parteneriate între sectorul public şi cel privat.
“Apropo de infrastructură, se vorbeşte de foarte multă vreme de identitatea digitală. Mă bucur că s-au făcut paşi în direcţia asta. Cred că există o vulnerabilitate pe zona centrelor de date disponibile autorităţilor publice şi cred că sunt necesare investiţii în zona centrelor de date. Şi nu în ultimul rând, este necesar să ne uităm şi la educaţie şi cum reuşim să facem parteneriate mai bune între sectorul privat şi cel public, astfel încât să reuşim să ne educăm copiii de mici. Datele nu ne avantajează foarte tare, dar cred că, dacă găsim o modalitate de a colabora instituţional şi în masă, am putea să facem paşi în zona asta a educaţiei”, a precizat Mihai Matei. AGERPRES