Dacă ne uităm la sectorul privat versus sectorul public vom vedea o diferenţă semnificativă de consum de cloud – şi asta este doar o tehnologie, ceea ce ne arată că sectorul public este în urma timpului, a declarat Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

„Este absolut necesar să avem o reformă a achiziţiilor publice. Modul în care astăzi se achiziţionează tehnologie nu este deloc actual. Trebuie să reformăm zona aceasta pentru că o piaţă deschisă a achiziţiilor publice şi concurenţa corectă între diverşi furnizori va genera inovare. Şi am să dau aici un exemplu: dacă am face un studiu în ceea ce priveşte consumul de servicii de cloud în sectorul public – este extrem de scăzut. În România, dacă ne uităm la sectorul privat versus sectorul public vom vedea acolo o diferenţă semnificativă de consum de cloud – şi asta este doar o tehnologie, ceea ce ne arată că sectorul public este în urma timpului. Şi lucrul acesta trebuie să se schimbe. Unde este riscul aici? Trebuie să stabilim ce înseamnă tehnologie. În momentul acesta, în sectorul public, de multe ori, când se vorbeşte de tehnologie, vorbim spre exemplu de servere, tablete, telefoane, cabluri, rutere şi aşa mai departe. Din punctul meu de vedere, astăzi, asta nu mai înseamnă neapărat tehnologie. După aceea şi o maşină de spălat este tot inovaţie. Investiţiile în tehnologie trebuie să se ducă în zone mai inovative”, a menţionat Mihai Matei la evenimentul ZF Digital Summit ’21.

Preşedintele ANIS consideră că avem un consum foarte mic de soluţii de digitalizare a serviciilor pentru cetăţean şi „trebuie să apară o schimbare de percepţie, să ne uităm în viitor”.

„Nu trebuie să facem achiziţii pe care trebuia să le facem acum zece ani. Trebuie să ardem nişte etape şi să privim în viitor unde vrem să fim. Despre educaţie, este foarte important să ne uitam la toate segmentele de vârstă pentru că noi, în realitate, avem un sistem de educaţie învechit. Am zis într-o discuţie anterioară că avem un sistem de educaţie foarte performant pentru perioada interbelică. Nu ne educăm copiii pentru viitor. Dacă vrem să fim o societate modernă, o societate tehnologizată, neapărat este necesar să ne uităm la sistemul de educaţie. Tehnologia trebuie să facă parte din educaţia constantă a copiilor de la grădiniţă până la universitate. Nu facem lucrul acesta în momentul acesta. Ideal ar fi ca o parte din banii din PNRR să ajungă în educaţie”, a mai spus Mihai Matei. AGERPRES