Mihai LaurenţiuDirectorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Mihai Laurenţiu, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că politica dezastruoasă din domeniul farmaceutic prin obligativitatea achitării taxei Clawback de către producători afectează atât pacienţii români, cât şi o ramură importantă a economiei ţării noastre.

”Politica dezastruoasă din domeniul farmaceutic afectează în primul rând pacienţii români, pentru că nu mai au acces la medicamente, dar şi o ramură importantă a economiei româneşti, inclusiv scăzându-i competitivitatea la export. (…) Din păcate politica absolut dezastruoasă în domeniul farmaceutic din România afectează inclusiv competitivitatea la export a producătorilor români, pentru că dând înapoi statului în avans, de multe ori, 20% prin Clawback îţi lipsesc fondurile necesare nu numai pentru investiţii, dar şi pentru continuarea procesului tehnologic. Iar politica de preţuri – din nou discriminatorie pentru medicamentul original, pentru că avem două tipuri de referenţieri pentru medicamentul generic, cel mai mic preţ din Europa şi maximum 65% din preţul originalului – afectează foarte mult şi competitivitatea la export”, a susţinut Mihai Laurenţiu.

El a spus că, din cauza taxei Clawback, trendul actual este să scadă producţia, iar companiile din România reuşesc doar să supravieţuiască din exporturi şi din producţia de suplimente alimentare şi medicamente fără prescripţie, care nu sunt supuse taxei Clawback. ”Din ce în ce mai multe medicamente complexe sunt scoase din fabricaţie, pentru că nu e eficient să le produci. Când dai înapoi statului 20% îţi aduc pierderi la sfârşitul anului aşa încât nu îţi mai poţi permite să le ţii pe piaţă. Târgu Mureş e unul din acele centre foarte importante care s-au dezvoltat de-a lungul anilor, în continuare producătorii de medicamente din România contează cam cu 1,5% din PIB. Exportul e una dintre căile de salvare găsite ca să supravieţuiască, vorbim de 300-400 de milioane de euro export”, a spus directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. AGERPRES