La un an după ieșirea din pandemie, efectele acesteia asupra pieței de proiectare și arhitectură încă se resimt, prin stagnarea investițiilor în sectorul office, volatilitatea prețurilor de execuție, dar și printr-o serie de dificultăți în procedurile de autorizare, afirmă Mihai Dragomir, Managing Partner Allied Engineers, într-un interviu acordat platformei Comunității de Arhitectură și Urbanism, EuroUrbanism.ro.
“Efectele pandemiei s-au resimțit, în mod evident, în investițiile de tip office. Știm deja astăzi că multe companii și-au mutat activitatea către ‘work from home’, iar cererea pentru spații noi de birouri a scăzut, ca efect. Pe de altă parte, au apărut oportunități în multe alte direcții. În domeniul public, în care suntem din ce în ce mai activi, lucrările avansează și sunt tot mai numeroase, ca urmare a programelor cu finanțare publică”, afirmă Mihai Dragomir.
„Sectorul rezidențial, deși afectat de creșterea prețurilor la materiale, este în continuă dezvoltare”
De asemenea, în alte două domenii care au fost întotdeauna de interes pentru Allied Engineers – industrial și energetic –, activitatea a fost efervescentă și continuă. “Criza de la graniță a avut un efect cu impact diferit în România în acest sens: producători cu fabrici închise în Ucraina și Rusia s-au reorientat către alte piețe, iar România este o zonă din ce în ce mai ofertantă pentru investitorii care caută să-și refacă afacerile în altă parte. Nu în ultimul rând, sectorul rezidențial, deși afectat de creșterea prețurilor la materiale, este în continuă dezvoltare. Mulți dintre dezvoltatorii cu care colaborăm în acest moment au în plan investiții interesante și complexe în această direcție”, arată interlocutorul nostru.
Mihai Dragomir afirmă că proiectele existente acum în portofoliul firmei sunt investiții de amploare ale unor dezvoltatori mari și stabili și sunt semnificativ mai mari decât cele din anii trecuți. “Așadar, activitatea de proiectare este cu siguranță într-un trend ascendent. Ceea ce ne face competitivi, chiar și în contexte mai sensibile sau dificile pentru industria de construcții, este faptul că avem toate abilitățile de a eficientiza proiectele în care suntem implicați, venind cu soluții tehnice deosebite și respectând standardele de siguranță, calitate și performanță”.
“În procesul nostru de proiectare, am început digitalizarea cu mult timp în urmă”
Am discutat cu Mihai Dragomir și despre modul în care este influențată munca de proiectare de tehnologiile inovatoare în acest domeniu. “În procesul nostru de proiectare, am început digitalizarea cu mult timp în urmă. De altfel, suntem printre pionierii utilizării BIM 3D în proiectare integrată. Primele proiecte pe care le-am lucrat în cadrul Allied Engineers au fost proiecte industriale foarte complexe. BIM 3D era revoluționar pentru contextul și vremea respectivă, ceea ce s-a dovedit a fi, într-adevăr, un avantaj competitiv pe termen lung”, spune reprezentantul Allied Engineers.
Acesta recunoaște că introducerea acestor instrumente când erau încă relativ noi pentru piața locală a ajutat foarte mult compania. “Astăzi tot mai multe birouri stăpânesc utilizarea unor softuri foarte avansate, iar asta se datorează atât unei tradiții foarte bune în IT existente în cultura noastră, cât și echipelor formate din specialiști tineri, deschiși spre digitalizare și care asimilează cu o mult mai mare ușurință noile tehnologii. Așadar, aș spune că standardul în industria noastră în acest moment este utilizarea celor mai noi și inovatoare tehnologii. Inclusiv în proiectele publice ne bucurăm să vedem că din ce în ce mai mulți factori de decizie sunt interesați de tehnologii avansate de proiectare, în mod particular de BIM 3D ca standard de proiectare la proiectele de anvergură mare”, explică Mihai Dragomir.
Dar, dincolo de tehnologia în sine, acesta mai punctează ceva important: ca în orice domeniu, soluțiile digitale pot să aducă beneficii extrem de mari ca eficiență și performanță a întregului proiect, însă trebuie puse în mâini potrivite și utilizate de specialiști competenți. Deci, este nevoie mereu să dublăm inovarea de calitatea și expertiza celor care folosesc tehnologia, în acord cu nevoile și obiectivele fiecărui proiect.
“În prezent, Allied Engineers utilizează cele mai complexe softuri de proiectare. Este important să continuăm inovarea, pentru că nu este suficient să inovezi o singură dată. La fiecare proiect nou trebuie să dovedești că ești mai bun, pentru că numai așa poți să îți păstrezi cu adevărat poziția pe o piață foarte competitivă și dinamică în acest moment”.
„Seismul din Turcia va atrage puternic atenția asupra alegerii unor parteneri serioși”
L-am întrebat pe Mihai Dragomir dacă recentul seism din Turcia și Siria va influența într-un mod esențial modul de lucru în zona de proiectare și execuție a construcțiilor în România. „În primul rând, vreau să subliniez că fondul locativ nou este cu siguranță mai bun decât cel de acum 20 ani. Noile norme de proiectare la seism în vigoare impun aplicarea unor cerințe structurale mult sporite față de cele prevăzute în reglementările anterioare. De asemenea, calitatea materialelor utilizate este net superioară și este verificată și testată riguros. Pentru exemplificare, la un cutremur ca cel din 1977, clădirile proiectate și construite în acord cu reglementările tehnice în vigoare trebuie să înregistreze cel mult degradări limitate, fără colaps local sau general”, a spus intervievatul.
Potrivit lui Dragomir, cel mai important este să lucrăm cu profesioniști responsabili – proiectanți și constructori–, cu experiență demonstrată, cu specialiști care cunosc în profunzime normele și standardele de proiectare și, bineînțeles, cu dezvoltatori care au un istoric de investitori responsabili în piață.
„În ceea ce privește seismul recent din Turcia și Siria, cred că acest eveniment va atrage mai puternic atenția asupra alegerii unor parteneri serioși, care să fie realmente preocupați de calitatea, siguranța și rezistența pe termen lung a mediului construit”.
Cele mai importante proiecte ale anului 2023
În acest moment echipa Allied Engineers este implicată în mai multe proiecte rezidențiale, unele aflate chiar în stadii mai avansate de execuție. Mihai Dragomir a amintit câteva dintre investițiile One United Properties:
(i) proiecte la care s-au demarat lucrările de execuție: One High District, constând în trei corpuri de clădire cu regim de înălțime S+P+20E+ETh; One Lake District, format din nouă blocuri, One Herăstrău Vista și One Mamaia Nord (Faza II);
(ii) proiecte aflate în stadiu avansat de execuție: One Lake Club – cinci turnuri rezidențiale high-end și One Peninsula – complex format din peste 20 de clădiri de mică înălțime situate pe malul lacului Floreasca – care este și primul club rezidențial din București cu sistem de pompe de căldură geotermale; One Cotroceni Park (Faza II); Promenada Mall Craiova, o investiție NEPI Rockcastle a cărei execuție se va finaliza în septembrie 2023.
Alte proiecte rezidențiale importante sunt: Quartier Azuga, dezvoltat de STC Partners, care a obținut pre-certificarea „Green Homes”, Complexul Rezidențial Mega Mall, imobil cu înălțimea de peste 80 m, dezvoltat de NEPI Rockcastle și aflat în curs de autorizare, și proiectul Quartier du Nord, dezvoltat de Solid Development, proiect pentru care s-a obținut autorizația de construire.
Din categoria proiectelor de reconversie funcțională a unor clădiri-monument, amintim: One Gallery (One United Properties), care va transforma fosta Hală Ford din București într-o clădire cu spații multifuncționale, și proiectul Corinthia Hotels (NIRO Investment), care va readuce clădirea Grand Hotel du Boulevard din Capitală la funcțiunea inițială de hotel.