Mihai Daraban: “Modelul legislativ polonez trebuie luat în considerare în industria mobilei din România”

daraban_mihaiModelul legislativ polonez trebuie luat în considerare în industria mobilei, și nu numai, deoarece încurajează achiziția de materie primă pentru producătorii autohtoni, pachetele de legi din această țară trecând totodată și de filtrele Uniunii Europene, dar și de cele ale concurenței, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

“Industria mobilei nu a fost o ramură foarte bine sprijinită de guvernanți, vedem bine ce s-a întâmplat și cu Codul Silvic, vedem cum se tratează problema materiei prime pentru industria mobilei. Sunt modele legislative în Polonia care încurajează achiziția de materie primă pentru producătorii autohtoni, iar noi chiar nu vrem să creăm nicio facilitate. Lăsăm industria României, ramurile care au mai rămas, într-o concurență uriașă, nesprijinindu-le absolut deloc, cu mecanismele interne care stau la dispoziție. Noi trebuie să copiem legislație care să faciliteze viața omului de afaceri din România și în special a omului de afaceri cu capital românesc. Capitalul privat integral românesc trebuie susținut prin măsuri coerente legislative care sunt deja inventate, nu trebuie create. Capitalul autohton suferă pentru că este aruncat în mijlocul unei concurențe în care nu are cum să facă față. Noi suntem la prima generație de oameni de afaceri, deci trebuie realizat ceva în plus legislativ”, a afirmat Mihai Daraban, în cadrul Târgului internațional de mobilă, echipamente și accesorii BIFE-SIM.

Potrivit acestuia, industria mobilei angajează în România circa 69.000 de oameni, iar structura instituțională pe care o conduce încearcă să îi sprijine constant pe producătorii din domeniu. “Încercăm împreună să împingem acele acte normative care să facă viața ușoară acestui sector de activitate. Deocamdată noi am tradus aceste acte, le-am sugerat și celor din Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) să facă același lucru. APMR a venit cu modelul polonez vizavi de facilități pe care le au producătorii autohtoni în Polonia la achiziționarea de materie primă”, a subliniat președintele CCIR.

Totodată, acesta s-a arătat nemulțumit și de situația în care se regăsește Legea parteneriatului public-privat. “Am început în 2005 Legea parteneriatului public-privat, adică s-a depus în Parlament. La nivel de 2012-2013 a fost blocată la Curtea Constituțională, iar la momentul acesta nu se mai întâmplă nimic”, a mai spus Mihai Daraban. AGERPRES