Piaţa din SUA este una extrem de dinamică şi ar trebui să ne tenteze mai mult decât ne tentează în prezent piaţa Uniunii Europene (UE), unde, din nefericire, am ajuns o economie de subcontractori, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, în cadrul unei întâlniri avută cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman.
„Am avut o întâlnire extrem de fructuoasă cu E.S. dl. Adrian Zuckerman, în care am reuşit să atingem foarte multe dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, atât cel din România, cât şi cel din SUA, mai ales acum, în perioada pandemiei. Statele Unite au avut o creştere economică de 33,1% în trimestrul al treilea al anului 2020. Este o piaţă extrem de dinamică. Totodată, este o piaţă care ar trebui să ne tenteze mai mult decât ne tentează în prezent piaţa Uniunii Europene, unde, din nefericire, am ajuns o economie de subcontractori. În SUA există cea mai mare densitate de multinaţionale, care oferă investitorilor un potenţial uriaş de a pătrunde şi pe alte pieţe, America fiind un hub pentru multe direcţii economice şi nu numai. După cum ştiţi, misiunea CCIR este de a sprijini internaţionalizarea business-ului românesc, de a ajunge, astfel, şi în etapa de export de servicii”, a spus Daraban.
Potrivit unui comunicat al CCIR, la rândul său, oficialul american a subliniat faptul că dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri este urmată, negreşit, de creştere economică, însă pentru asta e nevoie de o legislaţie sănătoasă, de predictibilitate şi de legi care nu se schimbă de la o zi la alta.
„SUA şi-a exprimat de foarte mult timp interesul în ceea ce priveşte dezvoltarea antreprenoriatului şi a sectorului privat din România. De altfel, acest lucru reprezintă un pilon de bază al Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Sunt ferm convins de faptul că un mediu de afaceri sănătos reprezintă un element foarte important pentru construirea şi consolidarea democraţiei. Dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri este urmată, negreşit, de creştere economică. Nu trebuie să uităm, însă, de aplicarea statului de drept, un alt element esenţial pentru o economie puternică. Mediul de afaceri are nevoie de o legislaţie sănătoasă, de predictibilitate, de legi care nu se schimbă de la o zi la alta”, a declarat Adrian Zuckerman.
Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), valoarea schimburilor comerciale bilaterale România – SUA s-a situat, la sfârşitul anului trecut, la 2,1 miliarde de euro.
Numărul total al companiilor din SUA active în România, în martie 2020, era de 7.903, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape 1,1 miliarde de dolari. AGERPRES