O abordare modulară poate crește șansele de realizare a unui ”oraș inteligent” este ideea pentru care a pledat Marius Dănescu, Business Development Manager Public Sector, Microsoft România, în cadrul prezentării sale, din cadrul conferinței Smart Cities|Smart Communities, organizate de Oameni și Companii, pe 25 mai, la Hotel Pullman din București.

Dănescu a realizat și un plan de acțiuni, pe domenii de activitate, plecând de la nevoile cetățenilor, pentru care să se identifice soluții dedicate. Astfel, în ceea ce privește educația, aceasta are nevoie de mobilitate, aplicații, eLearning, educație personalizată, rapoarte, analize, cercetare, sisteme de învățare, management, administrare școli și campus.

Digitalizarea este cuvântul de ordine atât pentru administrația publică: taxe și venituri, analize social media, big data, procese management și documente, servicii cetățeni: call center & aplicații, tablou de bord oraș, management subsidii, management sistem financiar oraș, cât și pentru turism: aplicații mobile de turism, portaluri de turism și e-commerce, management destinații și atracții, semnalizare obiective, social media și crowd sourcing.

În ceea ce privește orașele sustenabile, Dănescu a vorbit despre trei aspecte importante: transport (management traffic, management flotă auto, sisteme de taxare și tichetare, management, sisteme avansate de management transporturi, soluții pentru aeroporturi, căi ferate și porturi), energie și apă (smart grid, management și predicție, eficiență, consumul energetic, management apă și canalizare, management emisie de carbon), și clădiri, planificare, infrastructură (clădiri inteligente, iluminat intelligent, management reziduuri, management plan urbanistic, parcelare și utilizare terenuri).

Siguranța fizică și informatică, cu impact direct asupra siguranței publice și Justiției poate fi asigurată prin soluții modern ce țin de management vecinătate, sisteme de supraveghere video, audio, management situații de urgență, management sistem juridic, analize, rapoarte, sisteme inteligente.

Soluții moderne ar trebui aplicate, potrivit Microsoft, și la capitolul sănătate, în ceea ce privește managementul populației, telemedicina și îngrijirea la distanță, îngrijirea în spitale și clinici, administrare beneficii sociale, sănătate personală preventive, management epidemii.

În ceea ce privește solutiile concrete pe care Microsoft le poate pune la dispoziția celor interesați, Dănescu a vorbit despre cele pentru monitorizare trafic şi identificare plăcuţe înmatriculare auto, management flotă ambulanţe, utilitare de salubritate şi mijloace de transport în comun, management energetic municipal, acces la educaţie de oriunde şi oricând, pentru toţi, analiză conformitate cu ISO 18091, analiză infrastructură IT și evaluare cyber security, program de support pentru Startup- uri.

Conferința organizată la Hotel Pullman este parte a Programului Smart Cities|Smart Communities”, o platformă de comunicare directă și dezbateri profesionale adresată unei comunități de lideri din administrație publică, educație, sănătate, utilități publice, turism și mediul de afaceri, care sunt interesați și pot contribui în mod semnificativ la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Comunitatea Smart Cities | Smart Communities este dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2016 și are peste 800 membri. Până acum membrii comunității s-au întâlnit de 10 ori cele mai importante orașe din țară.