Microplantele cu gust de succes

Legumicultura i-a deschis drumul spre o afacere profitabilă. Cristian Tudor are 27 de ani și este inginer horticol. Recunoaște că la începutul facultății nu se vedea printre răsaduri.

Obișnuit totuși cu munca încă din liceu, Cristian a lucrat la o firmă din domeniu și în timpul facultății. Întâmplător, într-o zi, a găsit ideea care l-a convins: să își deschidă propria afacere. În timp ce se documenta pe un site din Statele Unite ale Americii despre o boală apărută la pepeni, a văzut un titlu care sugera că microplantele sunt noua generație de hrană. Chiar de a doua zi, Cristian a început să cultive primele plante pe balconul apartamentului său, din Drumul Taberei. Apoi a început o serie de testări într-o seră a părinților, din Gorgota, Prahova.

Nu a fost ușor să intre pe piață cu plantele tinere și comestibile, mai ales că nu existau producători în România, iar restaurantele și hypermarketurile se aprovizionau din Olanda. A mers din ușă în ușă la restaurante, pentru a-și perfecționa produsul, cu ajutorul sugestiilor bucătarilor.

Pentru a-și dezvolta afacerea, Cristian avea nevoie de 30.000 de euro. A încercat să facă un împrumut, însă pe atunci avea doar 24 de ani și 2.800 de lei pe cartea de muncă. Băncile nu au vrut să-i dea bani pentru investiție, dar a reușit până la urmă să ia trei credite, după ce a motivat că banii sunt pentru achiziționarea unei mașini.

Nu a riscat degeaba, pentru că încă din prima săptămână a reușit să-și susțină ratele. Sigur că afacerea va fi un succes, tânărul și-a convins părinții și sora să lucreze alături de el, ba chiar și pe cei din sat. Acum are 11 angajați.

Cristian mărturisește că este un naționalist și crede că în țara noastră sunt multe oportunități prin care te poți dezvolta. Tânărul are deja planuri pentru a se exinde și a accesa fonduri europene. Acum, microplantele lui Cristian, sfeclă, varză, ridiche, mazăre, busuioc sau panseluțe, se găsesc în hypermarketuri, dar și în bucătăriile celor mai cunoscute restaurante. AGERPRES