Mazda și Ford au încheiat alianța lor de 36 de ani, dar vor lucra împreună la producția unor modele

ford_mazdaProducătorul auto nipon Mazda Motor Corp și compania americană Ford au încheiat parteneriatul lor de 36 de ani dar vor continua să lucreze împreună la producția unor modele, a anunțat presa din Japonia. Ford a vândut în perioada aprilie – septembrie restul participației de 2,1% pe care o mai deținea la Mazda, finalizând procesul de ieșire din acționariatul companiei nipone început în timpul crizei din 2008, au declarat reprezentanții Mazda pentru Kyodo.

În 1979, Ford a achiziționat 25% din Mazda și apoi și-a majorat participația la 33,4%, în 1996.

Companiile vor continua să lucreze împreună la producția unor autoutilitare la fabrica lor comună din Thailanda, precum și la vehiculele produse în fabricile din Taiwan și Africa de Sud, au anunțat reprezentanții companiei nipone.

Ford Motor a raportat recent creșterea profitului în trimestrul trei din 2015, datorită performanței record din America de Nord. Profitul net a urcat la 1,9 miliarde de dolari în perioada iulie – septembrie 2015, de la 1,1 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2014. Câștigul pe acțiune după plata taxelor, excluzând elementele excepționale, a fost de 0,45 dolari, sub estimările analiștilor. Al doilea producător auto din SUA a reafirmat că se așteaptă la un profit înainte de taxe de 8,5 – 9,5 miliarde de dolari în acest an, iar marjele de profit din America de Nord vor fi în partea superioară a precedentei estimări, de 8,5% – 9,5%.

În primele nouă luni din acest an, marja de profit a Ford în America de Nord a fost de 9,9%, în timp ce General Motors a raportat o marjă de profit de 10,5%. De asemenea, profitul înainte de taxe al Ford în America de Nord s-a ridicat la 2,7 miliarde de dolari iar în afara regiunii Ford a înregistrat pierderi înainte de taxe de 340 milioane de dolari, deși pierderile din Europa și America de Sud s-au atenuat. Veniturile au urcat la 38,1 miliarde de dolari în trimestrul trei din acest an, în creștere cu 3,2 miliarde de dolari față de perioada similară din 2014. AGERPRES