„Vorbim de multe ori de deșeuri și din păcate, în mintea multor oameni, deșeurile sunt egale cu gunoiul. Din punctul nostru de vedere, deșeurile sunt egale cu resursele și cred că trebuie să mergem înainte cu acest lucru în minte, pentru că aceste resurse sunt limitate”, a fost mesajul Directorului General GreenWEEE, Marius Costache, în cadrul Webinarului Companii Verzi din 15 aprilie, cu tema Responsabilitățile companiilor în gestionarea deșeurilor.

După cum a explicat Marius Costache, GreenWeee a început activitatea în 2009 și are două fabrici: una la Buzău și una la Câmpia Turzii și reciclează toate tipurile de deșeuri DEEE-uri, baterii și acumulatori uzați, cabluri electrice și componente din industria automative.

„Compania GreenWEEE a fost prima companie din Europa care a obținut un certificat de WEEELABEX (WEEE label of excellence), un standard de tratare implementat la nivel european. An de an această certificare se înnoiește, iar noi reușim să o obținem de fiecare dată. Din 2009, de când am început activitatea, am salvat peste 2 milioane de tone de CO2, care echivalează cu CO2 produs de aproximativ  700.000 de automobile”, a mai declarat Directorului General GreenWEEE.

„Ce trebuie să reținem cu toții este următorul lucru: gunoaiele egal resurse! Site-ul Earth Overshoot Day calculează momentul în care populația globală consumăm resursele care se pot regenera în decursul unui an. Prin august, cu un an înainte de pandemie, depășeam acest termen, iar din august până în decembrie trăiam deja pe baza resurselor generațiilor viitoare. Anul trecut, de când a început pandemia, această dată a fost redusă, iar acest lucru se datorează faptului că nu am mai călătorit la fel de mult, precum și lockdown-urile succesive. Acest lucru este un lucru bun în ceea ce privește impactul nostru asupra planetei, dar pe de altă parte, îngrijorător este faptul că atunci când pandemia se va termina vom reveni la vechile obiceiuri. Ceea ce putem noi face este să gândim de acum înainte din perspectiva următoare: gunoaie egal resurse”, a concluzionat  Marius Costache.

Companii Verzi este un program de comunicare și informare dezvoltat de ECOTIC și Oameni și Companii, în cadrul portalului GlobalManager.ro. Programul își propune să dezvolte, în timp, o comunitate de oameni interesați de protecția mediului și, în acest context, de parteneriate pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în acest domeniu, în comunitățile în care activează.

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

GlobalManager.ro este o comunitate dezvoltată de  Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități,  aici.