Marin Preda este noul director general interimar al Autorității Feroviare Române (AFER), după cum au declarat surse din domeniu. „Numirea lui Marin Preda a fost făcută prin OMT nr. 1696/21.11.2017, începând cu data de 21 noiembrie”, au precizat sursele.

Marin Preda îl înlocuiește pe Dan Bistreanu, care a devenit șeful AFER în data de 9 octombrie, după demisia fostului director Victor Badea. Dan Bistreanu se pare că va reveni pe funcția ocupată anterior, cea de director general adjunct tehnic la AFER.

„Unul dintre motivele pentru care Dan Bistreanu a fost schimbat este acela că a încercat să acorde o serie de prime și sporuri la un anume cerc din AFER. Acest lucru a atras nemulțumirea masivă a salariaților și a liderilor sindicali, care l-au reclamat la ministru. Dan Bistreanu a fost consiliat de aceleași persoane care au făcut acest lucru și cu fostul director demisionar Victor Badea pe care acesta l-a înlocuit”, au mai spus sursele.

Fostul director general al AFER Victor Badea a demisionat pe 6 octombrie, în urma scandalului declanșat de o decizie de tăiere a salariilor cu până la 40%, luată de conducerea instituției, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. În acest context, peste 150 de angajați ai Autorității Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat luni, 2 octombrie, în fața Ministerului Transporturilor, nemulțumiți de condițiile de salarizare.

„Nu se poate continua cu asemenea salarii și o asemenea bătaie de joc. S-au redus salariile. După 40 de ani de muncă, salariații AFER au ajuns să primească 1.100 de lei, salariu net, motiv pentru care consider că siguranța feroviară va fi afectată prin încetarea activității Autorității Feroviare”, a declarat Alexa Ioneta, președintele Sindicatului Feroviar AFER, la începutul lunii octombrie.

Aceasta a afirmat că scăderile salariale au avut loc ca urmare a emiterii a cinci decizii semnate de Victor Badea. Potrivit acesteia, salariile angajaților din AFER au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceștia pierzând sume cuprinse între 250 de lei și 2.000 de lei.

La rândul său, șeful AFER, Victor Badea, a declarat, pe 3 octombrie, că, în urma unui control, Curtea de Conturi a constatat menținerea ilegal în plată a salariilor aferente perioadei 2015 — 2016 pentru tot personalul Autorității Feroviare Române (AFER), după modificarea legislației în domeniu, și a calculat un prejudiciu de circa două milioane de euro, fapt pentru care a fost obligat prin dispozițiile executorii ale Curții să intre în legalitate cu salariile.

„Am preluat funcția de director general din aprilie (2017 — n. r.). La două zile după ce am preluat-o, am avut închiderea unui control de la Curtea de Conturi, care a constatat niște lucruri, printre care cele mai importante două aspecte: menținerea în plată ilegală a salariilor în perioada 2015-2016 pentru tot personalul AFER, circa 480 — 500 de persoane. Măsura a fost contestată — era dreptul Autorității să o conteste — în schimb, la sfârșitul lunii august, s-a primit încheierea de la Curtea de Conturi, care a fost foarte fermă, nu a fost de acord cu contestația făcută. Atunci, inevitabil, măsura trebuia pusă în aplicare. După cum știți, toate măsurile Curții de Conturi sunt executorii din momentul în care ți se transmite încheierea Curții de Conturi. Devenind o măsură executorie, a trebuit să intru pe lege”, a spus Badea. AGERPRES