”Asociația noastră a pus mereu pe primul loc necesitatea promovării unui stat de drept și a unei justiții nepolitizate, astfel încât să existe un nivel de protecție pentru orice investitor internațional care alege Republica Moldova drept destinație și pentru orice companie locală care funcționează aici” a declarat doamna Mariana Rufa, Director Executiv EBA Moldova în cadrul dezbaterii ”Integrare Economică Europeană” organizate joi, 30 iulie 2020 în cadrul programului cu același nume.

Asociația Businessului European este o asociație care de peste 10 ani, reprezintă interesele a peste 85 de companii internaționale și locale și face tot posibilul să aducă pe masa guvernării Republicii Moldova și a colegilor din Comisia Europeană toate seturile de modificări legislative care țin de o economie sustenabilă în Republica Moldova. ”Ne dorim să rămână și să se dezvolte cu succes toți investitorii care vin în Republica Moldova. De asemenea, să se dezvolte companiile din Republica Moldova care exportă pe piața UE și în acest context să asigurăm un climat investițional atractiv” susține Mariana Rufa, în cadrul intervenției sale din dezbaterea profesională organizată la finalul lunii iulie. Întâlnirea este una din acțiunile programului de cooperare economică transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană” lansat de Oameni și Companii în iunie 2020, cu sprijinul partenerilor AdInterim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași.

Unul din angajamentele cele mai importante pentru Republica Moldova pe calea integrării europene este acordul de asociere și acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător, care de fapt conturează  fundamentul pe care poate avea loc dezvoltarea sustenabilă în Republica Moldova.

Este foarte important să asigurăm și să multiplicăm rezultatele frumoase care s-au putut realiza datorită acestui acord de asociere după cinci ani de la implementarea acestuia. Pentru anul 2019 rata exporturilor în UE reprezinta 68% iar rata importurilor din UE este de peste 50%. Da, într-adevăr înregistrăm un deficit comercial, dar acesta se datorează faptului că Republica Moldova depinde de importul resurselor naturale pe care nu le poate produce” consideră Mariana Rufa. O posibilă soluție ar fi creșterea exportului de produse de origine animalieră, blocat în acest moment din cauza întârzierii implementării unor politici ale statului pe partea de inofensivitate a produselor alimentare și adoptarea unor standarde pentru produsele industriale și alimentare.

Dacă ne dorim creșterea exportului trebuie să avem în vedere necesitatea susținerii sectorului de producere prin anumite regimuri fiscale simplificate, inclusiv, reducerea unor taxe vamale la import de echipamente folosite în producere, materie primă, simplificarea cerințelor de import pentru anumite produse alimentare, materie primă folosită în industria agro-alimentară și reducerea unor taxe pentru proceduri vamale la export, aspecte care la moment contribuie la majorarea costului produsului finit, astfel reducându-i din potențialul competitiv pe plan internațional” a declarat doamna Rufa în continuarea intervenției sale.

Iar propunerile Marianei Rufa, Director Executiv EBA Moldova nu se opresc aici, ci vizează acțiuni concrete ale mediului de afaceri: ”Vă propun strângerea tuturor ideilor practice și fezabile într-un raport disponibil public și care să fie prezentat guvernelor ambelor țări (Moldova și România), pentru a încerca să ducem discuțiile către  zona de implementare, cu urmări directe asupra mediului de afaceri din ambele state”.

Despre Programul ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La întâlnirile organizate în cadrul programului au participat din Republica Moldova și România reprezentanți ai celor mai importante asociații de business precum EBA- European Business Association Moldova, AMCHAM Moldova, ODIMM- Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM din Moldova, Asociația Patronală MĂR (Rep. Moldova), Federația Industriei Hoteliere din România și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.