Mariana Gheorghe (Petrom): “Anul acesta am putea recurge la reduceri de personal, dar nu ne-am propus o țintă”

gheorghe_marianaOMV Petrom nu și-a propus concedierea unui număr anume de angajați, însă este posibil ca în acest an compania să fie nevoită să recurgă la reduceri de personal, ca urmare a scăderii investițiilor, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al companiei, într-o conferință de presă.

“Nu ne-am propus niciodată o țintă de concedieri. Este posibil ca în acest an, în urma presiunii făcute de reducerea investițiilor, să se ajungă și la reduceri de personal, însă nu avem o țintă în acest sens”, a arătat Mariana Gheorghe.

Potrivit sursei citate, anul trecut numărul salariaților Petrom a fost redus cu 5%, de la 16.948 la 16.032, aceasta după ce unele activități din companie au fost externalizate cu tot cu angajați. Anul trecut, compania și-a redus investițiile cu 38%, până la 3,9 miliarde de lei. Pentru acest an, OMV Petrom estimează investiții mai mici cu 10-20% față de 2015.

De asemenea, întrebată dacă are de gând de repornească rafinăria Arpechim Pitești, în contexul actual care este favorabil marjelor de rafinare, Mariana Gheorghe a arătat că acest lucru nu s-ar justifica, întrucât există încă o supracapacitate pe piața de rafinare. “Ne așteptăm în continuare la închideri de rafinării, din cauza supracapacităților de procesare de pe piață. Nu avem niciun fel de intenție de a reporni Arpechim în această situație. O parte din această rafinărie este utilizată pentru depozitarea carburanților și a țițeiului”, a adăugat oficialul Petrom.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, față de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie.

Rezultatul net atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,103 miliarde de lei înregistrat în 2014. Pierderea pe acțiune a fost de 0,0119 lei în 2015 față de un profit pe acțiune de 0,0371 în anul precedent.

“În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Contribuția negativă din Upstream a fost parțial compensată de performanța foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor și menținere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014”, afirmă Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom în comunicatul referitor la rezultatele companiei. AGERPRES