”2021 a fost un an marcat de două realizări: am reușit să dăm în funcțiune Globalworth Square, clădire aflată în top 3 mondial din punct de vedere al BREEAM, dar și creșterea gradului de ocupare cu 5%. În afară de tendințe, ajută statistica și rapoartele arată că trendul este pozitiv. Este clar o tendință care depășește previziunile făcute inițial”, a declarat Marian V. Popa, Managing Director, Globalworth România, în cadrul conferinței Real Estate & Construction, de pe 4 martie.

“Alegerea spațiilor, dimensionarea lor se face cu mai multă precauție ca în anii trecuți, dar tendința este pozitivă, iar 2022 va fi un an de creștere pentru piața de real estate. Nu ar trebui să ieșim cu șabloane, sunt periculoase. Follow the tenant. Lucrurile sunt extrem de fluide. Lecția este să fim foarte flexibili și să încercăm să ne adaptăm la trenduri. Adaptările se fac într-un an de zile, nu în 4. Perioada prin care trecem și încă 4-5 ani de acum înainte sunt caracterizate de incertitudine.  Trebuie să ne mișcăm foarte repede.”

Referitor la regimul de lucru hibrid, Marian V. Popa a menționat: ”Modalitatea de lucru hibrid nu este invenția pandemiei, există de 20 de ani. După o perioadă de entuziasm, lucrul de acasă cred că se va stabiliza la maxim 30%. Se va amplifica grija pentru caracteristicile spațiului. Este foarte greu de presupus, pentru că omenirea trece printr-o perioadă prin care nu a mai trecut. Din această cauză, mergem învățând. Trebuie să fim flexibili și nu asa de mult fixați pe KPI-uri.”

Tot în cadrul panelului dedicat segmentului Office, Mike Hapoianu, Office Leasing Manager, Portland Trust, a întărit și el ideea unui an 2021 bun pentru sectorul office, dar a făcut și o analiză asupra trendurilor: ”A fost un an foarte bun, foarte activ. Cifrele vorbesc de la sine. 2021 a fost mai bun ca 2020. Când ai 39 000 mp și în 2021 ești activ pe închiriere și termini anul full, este un semn foarte bun pentru piață. Piața este dinamică. Zona de NV a țării este în creștere. Cred că toată lumea își dorește să aibă biroul lângă casă. Acolo unde există teren, e ideal să le ai pe amândouă. Clar dezvoltatorii se uită la acest lucru, dar terenurile sunt limitate, nu sunt multe opțiuni diponibile. Nu poți face cartiere întregi, dar ai acest mixed use care este un câștig pentru toată lumea”.

“De la 10 mp per om, vedem o trecere la 15 mp per om, aceasta e ajustarea făcută de companii pentru angajați. Trebuie să asiguri suprafața și flexibilitatea pe care companiile le-o oferă anagajaților. Se pune accent pe safety acum. Sunt întrebări pe care companiile le pun. Și dezvoltatorul trebuie să facă ajustări”, a conchis Mike Hapoianu.

Organizată de BusinessMark pentru a doua oară în format hibrid, conferința Real Estate & Construction a reunit pe 4 martie peste 180 de participanți, prezenți ”in-person” sau virtual. Aflat la cea de a 14-a ediție, evenimentul a reflectat o imagine holistică a industriei, fiind structurat în patru paneluri: Focus on retail, Focus on industrial&logistics, Focus on office și Focus on residential. Cei 26 de speakeri prezenți la eveniment au reușit să creeze imaginea unui sector dinamic, de succes, dar care se confruntă în prezent cu numeroase provocări.