“Marea divizare”, de Joseph E. Stiglitz

marea-divizareÎn volumul “Marea divizare”, Joseph E. Stiglitz propune modalități de contracarare a problemei cu care America se confruntă din ce în ce mai mult. Stiglitz afirmă, argumentat, că inegalitatea este o chestiune de alegere: rezultatul cumulat al politicilor injuste și al priorităților prost gândite.

Stiglitz expune pe larg inegalitatea Americii: dimensiunile și cauzele ei, dar și consecințele pentru națiunea americană și pentru întreaga lume. Începând cu politicile publice din era Reagan și continuând cu Marea Recesiune și îndelungatul ei siaj, Stiglitz descrie cu lux de amănunte politicile iresponsabile – dereglementarea, reducerile de taxe, scutirile fiscale pentru grupul de 1% al celor mai bogați americani – care îi lasă în urmă pe mulți americani și transformă visul american într-un mit tot mai irealizabil.

Cu o formidabilă acuitate economică, dar, în același timp, accesibilă publicului larg, Stiglitz ne îndeamnă să adoptăm soluții reale: creșterea taxelor pentru corporații și oamenii bogați; mai mult ajutor pentru copiii oamenilor săraci; investiții în educație, știință și infrastructură; ajutor pentru proprietarii de locuințe îndatorați, nu pentru bănci; și, mai important decât orice, să facem mai mult pentru a redresa economia și a o aduce în poziția de ocupare deplină.

“În cadrul reuniunii anuale a elitelor lumii de la Davos, în 2014, Oxfam a arătat limpede în ce grad crește inegalitatea la nivel mondial, atrăgând atenția că un autobuz în care sâ€ar urca vreo 85 dintre miliardarii planetei ar însuma tot atâta bogăție cât jumătatea inferioară a populației mondiale, adică vreo trei miliarde de oameni. Un an mai târziu, autobuzul se micșorase – nu mai era nevoie decât de 80 de locuri. La fel de dramatic, Oxfam a constatat că grupul de 1% din vârful piramidei deținea acum aproape jumătate din avuția lumii – și este pe cale să posede la fel de multă avuție ca restul de 99% din populație, luată în bloc, până în 2016”Joseph E. Stiglitz

Joseph E. Stiglitz, economist laureat al Premiului Nobel în 2001 şi membru al The Royal Society, a fost vicepreşedinte senior şi economist-şef al Băncii Mondiale, precum şi şeful echipei de consilieri pe probleme economice al fostului preşedinte american Bill Clinton. De același autor la editura Publica a mai apărut În cădere liberă (2009) și Prețul inegalității (2013).

Puteți comanda “Marea divizare”, de Joseph E. Stiglitz, cu o reducere de 5%, la prețul de 71,25 lei aici.