nicolescu_ovidiuPreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat vineri, la Poiana Braşov, că în momentul de faţă mai puţin de o firmă din patru apelează la bănci pentru a se credita.

„În momentul de faţă avem o situaţie foarte critică şi anume faptul că mai puţin de o firmă din patru apelează la bănci pentru a se credita. Ce înseamnă asta? Înseamnă că foarte multe firme au probleme financiare, ca urmare fie ele nu mai rezistă pe piaţă, fie abia supravieţuiesc, ori România are nevoie de dezvoltare, are nevoie de locuri de muncă. După cum ştim toţi cei care sunt în domeniu, după 1990 singurul sector care avea creat IMM-uri a fost în rândul firmelor mici, nu a celor mari. Avem foarte multe soluţii care vor fi sintetizate în Rezoluţia Forumului. Acestea vizează atât băncile, atât fondurile de garantare şi contragarantare cât şi întreprinzătorii”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, la Forumul Naţional al IMM-urilor care se desfăşoară la Poiana Braşov.

El a adăugat că, de exemplu, de la Fondul de garantare şi contragarantare se doreşte o diversificare a serviciilor, o ieftinire a acestora, concomitent cu creşterea procentului de garantare a creditului pentru IMM-uri. Potrivit acestuia, e nevoie ca băncile să vină cu produse specializate pentru IMM-uri, în condiţii similare cu creditele care se primesc de la băncile respective în străinătate şi aici există propuneri referitoare la produse, propuneri referitoare la comisioane, propuneri referitoare la training”, a mai spus Nicolescu.

„Sigur la întreprinzători se cere mai mult profesionalism, planuri de afaceri mai multe, mai bune şi îmbunătăţirea educaţiei. De fapt, nivelul educaţional trebuie îmbunătăţit atât la întreprinzători cât şi la bănci pentru că fără o comunicare eficace, bazată pe cunoaşterea particularităţilor, atât a IMM-urilor cât şi a sistemului bancar, nu se poate amplifica substanţial creditarea în perioada următoare”, a susţinut Nicolescu.

El a mai anunţat că va fi lansat un nou instrument pentru România, anume indicele de încredere al IMM-urilor care se bazează pe intervievarea a peste 600 de întreprinzători şi arată stadiul actual al afacerilor în România, aşteptările lor şi, lucrul foarte important, nivelul creditării. Acesta va fi prezentat lună de lună mediului de afaceri şi factorilor de decizie macroeconomică, a mai precizat preşedintele CNIPMMR. AGERPRES