Mai puțin de 5% dintre microîntreprinderi și întreprinderile mici au înregistrat creșteri în  perioada pandemiei, iar 25% dintre ele spun că sunt în risc de a-și declara insolvența dacă nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul următorului trimestru, potrivit rezultatului final al campaniei „Construim împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius Hub, la care au participat peste 800 de organizații.

„Doar 1,6% dintre microîntreprinderi și 4,3% dintre întreprinderile mici au înregistrat creșteri, în perioada Covid-19, semn că au avut mai multă flexibilitate în a se adapta noilor cerințe și condiții”, se arată în comunicat.

Cu toate problemele înregistrate, firmele mici nu au apelat la șomaj tehnic și nu intenționează să o facă, dacă își revin în perioada verii, relevă sondajul. „Deși au căutat soluții să rămână operaționale într-o proporție cât mai mare, firmele mici se află în dificultate din punct de vedere financiar și au resurse pentru una-două luni. 25% dintre ele spun că sunt în risc de a-și declara insolvența dacă nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul următorului trimestru. Aproape 10% dintre întreprinderi au putut opera complet în perioada stării de urgență datorită digitalizării”, spun autorii sondajului.

O altă concluzie a cercetării este faptul că, pe măsură ce trecem de la microîntreprinderi la întreprinderi mari, crește procentul celor care nu au înregistrat pierderi majore. 69% dintre întreprinderile mari au declarat că nu sunt afectate de dificultăți financiare.

Rezultatele obținute în urma cercetării inițiate de Ingenius HUB în cadrul campaniei „Construim împreună #ViataDupaCOVID19” au făcut posibilă identificarea celor mai acute probleme ale mediului de afaceri, precum și a soluțiilor celor mai eficiente care se impun la nivel național pentru relansarea economiei românești după criza generată de pandemie.

Datele furnizate de participanții la studiu au stat la baza unei serii de consultări între mediul de afaceri și reprezentanții Guvernului – atât în cadru general, cât și pe sectoare ale industriei – în urma cărora s-a conturat un set de masuri asumat colectiv, care a ajuns pe masa Executivului.

Peste 100 de măsuri au fost propuse Guvernului în urma consultărilor. Memorandumul, care cuprinde soluțiile propuse Guvernului, include măsuri cu caracter general, precum și măsuri specifice pentru diferite sectoare ale industriei – special afectate de restricțiile impuse de pandemie.

Dintre acestea sunt: scutirea de taxe pe o perioadă de trei luni pentru toate întreprinderile care au menținut și continua sa mențina integral locurile de muncă; crearea unei proceduri simplificate și unitare de acordare a creditelor pentru capital de lucru pentru microintreprinderi; includerea serviciilor profesiilor liberale și a ONG-urilor cu activitate economică în categoria celor care pot accesa credite pentru capital de lucru, în limita a 20.000 lei; credite garantate pentru freelanceri organizați în întreprinderi individuale sau PFA, până la 10.000 lei; lansarea unui program de finanțare din fonduri guvernamentale sau europene pentru digitalizare, cu o finanțare simplă, de până la 200.000 lei; lansarea unui program de finanțare pentru pregătirea IT a personalului din IMM-uri și microîntreprinderi, indiferent de nivelul de calificare și fără autorizare ANC.

Alt măsuri propuse au fost: lansarea mai multor apeluri de finanțare pentru diferite obiective, accesibile microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, cu proceduri simplificate și includerea regiunii București-Ilfov în cadrul acestori apeluri; creșterea pragului de deducere de la impozit pentru sponsorizarea ONG-urilor din educație SEN, servicii sociale și medicale la 40%.

Firmele mai propun totodată măsuri specifice industriilor agro-alimentară, IT, sanitară, de construcții, de entertainment și cultură, de turism și HORECA, precum şi digitalizarea administrației publice; lansarea investițiilor in infrastructură în ritm accelerat; plata tuturor arieratelor statului către furnizori privați.