Startup-ul românesc Manna Foods Solutions anunță o tehnologie inovatoare care poate revoluționa industria alimentară: prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate. Reebo, cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sandwich-uri „ready-to-eat”, în mai puțin de 2 minute.

Alimentația de mâine nu va fi aceeași cu cea de astăzi datorită capabilităților mașinăriilor de a livra bunuri rapid, economic, făcându-le astfel extrem de convenabile pentru oameni, indiferent de mediul unde se află. De la mașini zburătoare la roboți cu emoții, totul va sta într-o apăsare de buton. În acest tablou al viitorului am încadrat proiectul Reebo, dezvoltat de Manna Foods Solutions. Reebo este prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending machine, care servește prăjituri și sandwish-uri ready-to-eat, personalizate și controlate caloric de consumator, în 2 – 3 minute”, afirmă Mădălina Ilie, Fondator Manna Foods Solutions, într-un interviu acordat portalului GlobalManager.ro.

Ea arată că nu este vorba despre mâncare convențională, ci despre explorarea unor noi opțiuni alimentare care nu erau posibile până acum, care răspund schimbărilor și provocărilor de creștere a populației globale, nevoii de mâncare calitativă și emergența tehnologiilor inovatoare.

Mădălina Ilie spune că sunt avute în vedere, pentru început, firmele aflate în clădirile de birouri, deoarece acestea vor fi primele interesate în a pune la dispoziția angajaților atât sandwich-uri cât și prăjituri, fără ca aceștia să trebuiască să mai părăsească clădirea, să stea la cozi la fast food-uri sau restaurante, expunandu-se riscurilor rutiere specifice, pierzând totodată și foarte mult timp.

Deoarece conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranța consumatorului, imprimantele noastre pot fi activate direct de pe telefonul mobil, prin app mobile sau QR code, consumatorul putând să-și aleagă numărul de calorii dorit, ingredientele agreate, obținând un produs ambalat (ambalaj biodegradabil) și perfect sigur, fapt care se potrivește foarte bine utilizării plasării lor și în spitale, instituții de învățământ sau zone cu trafic pietonal intens. Un alt detaliu, important, de altfel, este și acela că imprimantele Reebo pot accepta plata numerar, prin card sau direct de pe telefon. Mai mult, comparativ cu celelalte vending-machine-uri, Reebo dă și bonuri fiscale. Avem în vedere, pentru vânzarea imprimantelor Reebo, dealeri specializați în vânzarea de aparate tip vending-machine, dar și centre proprii ce pot face parte din departamentul de vânzări al companiei, inclusiv online”, explică Mădălina Ilie.

 

Povestea din spatele Reebo

Reebo a apărut în ultima parte a anului 2018. În acea perioadă echipa Mana Foods Solutions lucra la un alt proiect food tech legat de niște produse alimentare destinate situațiilor de urgență și uzului militar. S-a pornit la drum cu o viziune a felului în care va arăta alimentația viitorului în contextul global al dezvoltării tehnologice rapide, a creșterii populației globale și a nevoii de sustenabilitate. Nu datorită faptului că sunt subiecte în trend, ci pentru că omenirea are nevoie de soluții care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure și la produse personalizate în funcție de nevoile nutriționale.

Tehnolgia 3D poate revoluționa industria alimentară a secolului 21. A reușit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală și chiar vestimentară, și este doar la început. Reebo este prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending machine, de aici posibilitățile sunt nenumarate tehnologic vorbind, pentru că acest sistem permite multiple capete de depunere a materialului alimentar, cartușe de capacitate mare și produse alimentare ready-to-eat, care nu mai necesită gătire”, arată Mădălina Ilie.

Câțiva ani până la intrarea în producție de serie

Potrivit acesteia, pentru a începe producția de serie este nevoie de circa doi ani, din momentul în care vor putea fi accesate fondurile necesare și se va trece de la faza de MVP (prototip experimental) la faza de prototip industrial (final). “Acum suntem în faza de RD (research & development), oricât de bun este produsul/soluția sunt necesare teste, analize, validări, iar toate aceste aspecte nu se întâmplă de la o zi la alta. Aceste etape sunt necesare pentru că ele scutesc costuri ridicate și timp la faza de industrializare. Milestone-ul nostru spune 2024 linia de producție și strategia de intrare pe piață”, mai spune fondatoarea Manna Foods Solutions.

Această a doua etapă a proiectului presupune realizarea prototipului industrializabil și proiectarea liniei de fabricație, lucru care implică nevoia de investiții și parteneriate.

Pe lângă aplicarea la acceleratoare și programe europene de finanțare, programe care ne pot ajuta să creștem organic, suntem deschiși să realizăm parteneriate cu investitori, companii, fonduri de investiții care ne pot ajuta să obținem mai mult în mai puțin timp. În tehnologie și inovație este foarte important să fii primul pe piață. Având parteneri care pot facilita o dezvoltare mai rapidă a proiectului Reebo, promovarea proiectului Reebo pe plan internațional și lansarea pe piață cât mai curând, ar fi un mare avantaj”, susține Mădălina Ilie.

 

Imprimanta Reebo se va putea închiria în sistemul de coffee vending machine

La stadiul de prototip industrializabil, Reebo va beneficia de colaborarea cu medici nutriționiști, pentru că în această etapă, pe lângă realizarea prototipului industrializabil ca echipament, va deveni de actualitate și partea de consumabile, respectiv crearea cremelor și a pastelor cu care va funcționa imprimanta.

Imprimanta Reebo se va putea închiria în același sistem de coffee vending machine sau se va putea achiziționa în totalitate, devenind proprietatea cumpărătorului. Avem în vederre sistemul leasing, dar nu l-am definit încă, pentru ca aici sunt mai multe lucruri de analizat și luat în calcul”, admite Mădălina Ilie.