Ludovic Orban: Digitalizarea reprezintă un obiectiv fundamental pentru Guvern

Digitalizarea reprezintă un obiectiv fundamental pentru Guvern, ţintele fiind de creştere a calităţii serviciilor care sunt furnizate către cetăţeni, către companii, către organizaţii neguvernamentale, precum şi simplificarea relaţiilor care există între administraţia centrală şi cea locală, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

“Digitalizarea reprezintă un obiectiv fundamental pentru Guvernul pe care îl conduc. Am făcut paşi foarte rapizi în perioada epidemiei, aproape toate serviciile şi produsele care au fost livrate în perioada epidemiei, de la certificatul pentru situaţii de urgenţă până la acordarea şomajului tehnic sau a indemnizaţiilor de sprijin, programul IMM Invest, de asemenea, programul de informare a cetăţenilor derulat prin mass-media, toate s-au derulat online, prin aplicaţii, care au presupus transmiterea solicitărilor prin intermediul internetului, fără deplasare fizică şi care au accelerat procedurile. Obiectivul nostru este foarte clar: să creştem calitatea serviciilor care sunt furnizate către cetăţeni, către companii, către organizaţii neguvernamentale”, a afirmat Orban la Palatul Victoria, la evenimentul de semnare, în format digital, a contractului de finanţare pentru Sistemul integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi.

Premierul a adăugat că Executivul urmăreşte să simplifice toate relaţiile care există între administraţia centrală şi cea locală. “Să fluidizăm toate procedurile legate de acordarea diferitelor categorii de drepturi şi de servicii, care sunt furnizate către cetăţean sau către persoanele juridice”, a spus Orban.

El a subliniat că a ţinut să fie prezent la eveniment alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi de senatorul PNL de Galaţi George Stângă pentru a asista la o “premieră”.

“E primul contract de finanţare pe fonduri europene care a fost semnat online şi mă bucur că ordonanţa de urgenţă pe care a propus-o domnul ministru (Marcel Boloş – n.r.) a devenit realitate şi sper, de acum înainte, să dispară obiceiul plimbatului la Bucureşti a diferitelor categorii de beneficiari, care să fie puşi să schimbe de 7 ori… ba că nu au ştampila la ei, ba că nu au semnat toate exemplarele, astfel încât toate lucrurile să se deruleze rapid. De asemenea, îndrăznesc să sper că toţi cei care semnează vor semna într-un timp cât mai scurt, pentru că va fi evident momentul în care semnează de momentul în care primesc documentul spre semnare”, a mai spus Orban.

Şeful Executivului a punctat rolul şi importanţa digitalizării. “Digitalizarea, din punctul nostru de vedere, înseamnă creşterea calităţii serviciilor pe care le furnizăm către societate, digitalizare înseamnă fluidizarea tuturor procedurilor birocratice, digitalizare înseamnă reducerea costurilor, digitalizare înseamnă o modernizare absolut necesară, care să permită administraţiei să devină un susţinător al spiritului antreprenorial, un susţinător al tuturor proiectelor de dezvoltare, să nu mai fie aşa cum a fost, nu cu multă vreme în urmă, în calea tuturor proiectelor de investiţii, o frână în calea absorbţiei fondurilor europene şi o frână în furnizarea serviciilor de calitate către cetăţeni”, a mai afirmat Orban. AGERPRES