Lucrări ale lui Theodor Aman, dar şi documente şi manuscrise cu valoare muzeală, în licitaţii Artmark

artmark_licitatieŞase licitaţii, şase lumi fascinante, trei tematici originale, peste 300 de loturi şi un număr nelimitat de poveşti – reprezintă propunerea Artmark pentru noul sezon al pieţei de artă 2015-2016. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 11 – 28 septembrie la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar sesiunea de licitaţii va avea loc între 29 şi 30 septembrie la Athenee Palace Hilton.

“Licitaţia de deschidere este deopotrivă dedicată întemeietorului primei Şcoli de Belle-Arte de la Bucureşti – Theodor Aman şi celor pe care i-a influenţat şi inspirat de-a lungul activităţii sale artistice. Recunoscut drept primul artist modern autohton, Theodor Aman este o prezenţă rarisimă în licitaţiile de artă, majoritatea picturilor sale fiind conservate în reţeaua muzeistică naţională, inclusiv în proaspătul redeschis Muzeu Theodor Aman din Bucureşti. Astfel că identificarea în colecţiile private şi atragerea la vânzare a unui număr de nu mai puţin de zece picturi de Aman reprezintă un eveniment fără precedent în piaţa românească de artă”, precizează sursa citată.

Totodată, Aman este prezent în premieră într-o licitaţie din România cu două opere ale căror estimări, conform Artmark, depăşesc 100.000 mii euro fiecare – “Natură statică cu căpşuni” (estimare: 150.000 – 200.000 euro) şi “Hora de la Aninoasa” (estimare: 100.000 – 150.000 euro).

Totalul estimărilor minime, doar ale operelor maestrului, depăşeşte 500.000 euro. Printre elevii săi se numără Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Constantin Artachino, cu toţii recunoscuţi atât pentru valoarea lor culturală originală, cât şi pentru volumul tranzacţiilor.

Un alt punct de referinţă este abordat de Licitaţia “România iluministă – de la Brâncoveanu la Cuza”, care aduce în atenţia publicului documente şi manuscrise cu valoare muzeală încă din secolul XVI. Cel mai valoros lot este Timbrul Cap de Bour 27 de parale din 1858 (preţ de pornire: 10.000 euro), ce face parte din primele timbre tipărite pe teritoriul Ţărilor Române. Tirajul iniţial de 6.000 de exemplare a circulat doar trei luni, fiind retrase la sfârşitul lui octombrie 1858. Important este şi “Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” (preţ de pornire: 1.200 euro), ultima carte scrisă de Dimitrie Cantemir şi una dintre cele mai complexe recenzii asupra originii poporului român de până la acea vreme (1719 – 1722).

“Pentru a descoperi cum arăta un Firman emis de sultanul Selim al III-lea sau a răsfoi ediţia princeps din 1812 a lucrării ‘Istoria pentru începutul românilor în Dacia’ de Petru Maior, ce rectifică denaturările adevărului istoric de către istoricii maghiari ai vremii, vă invităm la Palatul Cesianu-Racoviţă începând cu vineri, 11 septembrie”, se mai spune în comunicat.

Cele două licitaţii au loc marţi, 29 septembrie, la Athenee Palace Hilton, ora 19,30. AGERPRES