Competitia in domeniul masinilor electrice este apriga. In urma cu cativa ani, acest segment parea sa fie unul exclusivist, in care Tesla parea sa fie varf de lance. Totusi, in momentul in care toti fabricantii importanti de automobile au inceput sa ia in considerare trecerea de la motoarele pe combustie interna catre cele electrice, domeniul a luat avant. Tesla ramane in continuare un nume aproape sinonim cu masinile electrice in care activeaza, insa competitia pare sa vina tare din urma.

In cadrul unei prezentari sustinute cu ocazia evenimentului Earnings Report, organizat de site-ul financiar BVBescu.ro, Ciprian Birsan, Business Analyst si Analist financiar cu 16 ani de experienta, a prezentat o companie – concurent direct al Tesla -, care ar putea rivaliza in curand cu gigantul patronat de Elon Musk.

„Lucid Motors este un start-up care abia s-a listat pe NASDAQ (septembrie 2020, sub simbolul LCID – n.r.) si este competitia directa a Tesla. Aceasta companie face masini de lux, echipate cu motoare electrice. Veti vedea aici tehnologia si luxul duse la extrem, in ceea ce priveste o masina electrica”, a spus Ciprian Birsan.

Masinile Lucid Motors, peste cele fabricate de Tesla?

Desi masina Lucid Air este inca in stadiul de prototip, primele unitati urmand sa fie produse in curand, Birsan spune ca aceasta pare sa fie semnificativ superioara ultimului model propus de Tesla. In plus, pretul pentru o Lucid Air ar putea fi si el semnificativ mai mic:

„Tesla face masini din categoria masinilor de lux. O masina noua costa in jur de 100.000 USD. Modelul nou, cel cu facelift, este ceva mai scump, modelul mai vechi ajunge undeva la 60-70.000 USD. Modelul nou are modificate anumite aspecte la interior: forma volanului este diferita, acea tableta din partea dreapta, mijlocul bordului, a suferit si ea modificari, partea de regenerare a energiei electrice este mai bine pusa la punct, motorul este mai performat, autonomia este mai mare, s.a. Lucid Motors a venit cu o autonomie care atinge 1.000 km, masina este mai ieftina decat o Tesla, iar din punct de vedere al luxului oferit de masina in sine, modelul este mai performant si mai luxos decat masinile Tesla. Tehnologia incorporata in masinile Lucid este peste cea incorporata in masinile Tesla. Practic, in momentul in care te-ai asezat in spate, scaunele se transforma aproape intr-un pat, precum cele de la clasa business, la avion. De undeva din tavanul masinii se rabateaza un ecran care, printr-un soft de recunoastere faciala, iti ofera posibilitatea sa continui ceea ce faceai la birou sau sa urmaresti filmul la care te uitai acasa. Masina vine cu foarte multe lucruri imunatatite, in conditiile in care pretul pe care il va genera Lucid va fi sub cel al Tesla”.

Cateva date despre Lucid Motors
Birsan a oferit cateva date financiare surprinzatoare, in ceea ce priveste Lucid Motors. Desi compania este un start-up, isi propune ca in anul 2021 sa obtina un venit anual de aproape 600 milioane USD. In plus, compania are deja peste 1.800 de angajati…

Ciprian Birsan explica: „Se asteapta ca aceasta companie sa genereze in mod constant un profit brut, in medie de aproximativ 22%, in perioada 2023 – 2026. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, in ultimii cinci ani, Tesla a raportat o marja bruta de profit in jurul mediei de 19,7%”.

Alte date financiare ale Lucid Motors:

  • Rentabilitatea pe baza EBITDA este de asteptat sa apara dupa 2024;
  • Venitul anual estimat de Lucid Motors este in prezent de 599,3 mil USD pe an;
  • Lucid Motors a primit o finantare in valoare de 100 milioane USD in septembrie 2018;
  • Venitul estimat al Lucid Motors pe angajat este de 330.000 de dolari;
  • Lucid Motors are, in prezent, 1816 angajati”.

Intrebat daca masina celor de la Lucid Motors ar fi o alternativa pentru Tesla, Ciprian Birsan a replicat: „Daca imparti o pagina A4 in doua si pui plusuri si minusiri la fiecare dintre masini, s-ar parea ca Tesla ar fi o alternativa pentru Lucid!”