Loredana Oprișa, Leasing and development Manager, Olympian Logistics Parks, a punctat în cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum, organizată pe 25 septembrie de BussinesMark la București: „Durata contractelor depinde de tipul de activitate al chiriașilor noștri. Dacă vorbim despre logistică, le este foarte greu să semneze pentru o perioadă mai lungă de trei ani. Dacă vorbim de producție, investițiile sunt mult mai mari în spații și, atunci, vorbim de perioade de 7-10 ani. Chiar și pe logistică, dacă avem o investiție în spații, echipamente, vorbim de alt tip de contract. Mă bucură flexibilitatea pe care o avem; ne putem adapta în funcție de nevoile chiriașilor noștri. Vorbim de ceva vreme de creșterea costului pe mp construit și atunci, este foarte greu pentru dezvoltatori să absoarbă în întregime acest cost.”

Observăm o creștere a prețului pe mp, dar ne menținem într-o variantă destul de bună, cu preț competitiv, având în vedere că la momentul la care am lansat construcția, am bugetat înțelept. În ceea ce privește perioada contractuală, încercăm să fim la un range de 5-7 ani, însă sunt situații unde discutăm de la caz la caz. Observ la noi în companie o flexibilitate legată de opțiunile pe care le acomodăm atunci când avem solicitări. De principiu, se remarcă o creștere a prețului de închiriere, o perioadă de minim 5 ani la contracte și analiza investițiilor la ceea ce înseamnă chiriașii noi, pentru că asta schimbă mult discuția”, a intervenit Olga Melihov, Country Head Romania, MLP Group.

Tatiana Pria, Leasing Manager, Global Vision, a continuat vorbind despre planurile de dezvoltare ale companiei. „Avem în Mureș proiectul pilot City Logistics Last Mile, un proiect cu care am pornit la drum cu 4.500 mp și am reușit să închiriem clădirea în totalitate unei companii de producție din domeniul automotive. O altă reușită este închirierea completă a celei de-a doua clădiri din parcul nostru din Constanța, tot către un client din zona de producție. La capitolul investiții, Global Vision a adăugat în portofoliu încă o clădire de birouri de 7.000 mp în partea de Nord a Capitalei, unde vom consolida diviziile de dezvoltare, construcții şi asset & property management.”

Specialiști în domeniul imobiliar au participat, pe 25 septembrie, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Real Estate & Construction Forum. La ediția organizată în această toamnă de BusinessMark la București au fost prezenți 26 de lideri din industrie, care au dezbătut situația actuală a pieței de real estate, cu perspectivele și provocările pentru anul 2024.

Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și Administratie.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.