Povestea Loredanei Butnaru este un exemplu captivant al unei evoluții profesionale remarcabile. Cu o carieră impresionantă de peste 20 de ani în poziții de top management în companii internaționale, Loredana a făcut un salt curajos către antreprenoriat, schimbând radical direcția profesională și intrând într-un domeniu cu totul diferit de ceea ce cunoștea. De la funcția de director general într-o companie multinațională de prestigiu, Loredana Butnaru a devenit cofetar și proprietar de cofetărie.

Într-un interviu pentru EventsMax.ro, am explorat provocările carierei antreprenoriale și rolul esențial pe care cursurile de Executive MBA Româno Canadian din cadrul Bucharest Business School le-au avut în succesul profesional al Loredanei Butnaru.

O decizie neconvențională

Decizia de a abandona o carieră de succes în managementul de top și de a aborda un domeniu complet nou nu a fost una ușoară pentru Loredana. Cu toate acestea, ea a crezut întotdeauna în adrenalina provocărilor și în importanța învățării continue. Atunci când simțea că nu mai experimentează aceste provocări, indiferent de poziția sa, Loredana a știut că a sosit momentul unei schimbări radicale.

„Înainte de a lua decizia de a deveni antreprenor, cântărind situațiile și scenariile, riscurile implicite și destul de mari, mai ales în această perioadă incertă și extrem de provocatoare din punct de vedere economic, mi-am urmat instinctul și mi-am spus că ar fi păcat să-mi traiesc viața doar ca angajat, chiar și în pozitie de top management, fără ca macar să fi încercat și cealaltă parte a vieții profesioanale, antreprenoriatul. Întotdeauna, din afară, lucrurile par altfel decât atunci când le traiești. M-am gândit că viata nu este chiar așa de lungă – eu cred că mă aflu cam pe la mijlocul ei – și ar trebui să-mi urmez una dintre pasiuni, să încerc să o transform în business și să încerc și antreprenoriatul”, își amintește Loredana.

Rolul MBA-ului în succesul profesional

Una dintre cheile succesului profesional al Loredanei Butnaru este învățarea continuă.  Am spus în multe interviuri și spun mereu că acest program mi-a schimbat viața și parcursul profesional. Fără MBA, iar aici nu vorbesc despre diplomă, ci despre ceea ce am învățat și experimentat în acei 2 ani, nu aș fi fost astăzi aici și nu aș fi avut parcursul profesional de până acum. Nu au fost singurele studii de master în management, am continuat la London Business School și la alte universități din Germania, însă pentru mine, MBA-ul a fost esențial”, consideră ea.

Formarea profesională continuă i-a oferit perspective noi asupra managementului, leadership-ului și a afacerilor în general. Cu cunoștințele dobândite în timpul MBA-ului, Loredana a fost pregătită să se lanseze în antreprenoriat și să gestioneze cu succes o afacere proprie.

Provocările antreprenoriatului

Trecerea de la o carieră în managementul de top la antreprenoriat nu a fost lipsită de provocări pentru Loredana. În calitate de antreprenor, a trebuit să se ocupe de toate aspectele afacerii sale, de la dotarea laboratorului, gestionarea fluxurilor de lucru și aprovizionare, până la producție, marketing și vânzări. Această tranziție a însemnat să jongleze cu multe responsabilități și să învețe să se descurce pe cont propriu, într-o industrie cu totul nouă pentru ea.

Un alt aspect dificil a fost nevoia de a construi totul de la zero. „ Am început efectiv de la zero, ca un elev/student care întâi învață”, spune Loredana, rememorând că a trebuit să dezvolte brandul, să obțină autorizațiile necesare și să învețe toate aspectele industriilor alimentare și de cofetărie. Cu toate aceste provocări, a reușit să își îndeplinească planurile și a deschis laboratorul de cofetărie Maravel Top Sweets în termenul stabilit.

Învățarea continuă și inspirația

În ciuda dificultăților, Loredana Butnaru a rămas fidelă principiilor sale de învățare continuă. Ea a căutat să se dezvolte constant, să acumuleze cunoștințe noi și să se perfecționeze în arta cofetăriei. A urmat cursuri de Cofetar Premium la una dintre cele mai respectate școli din domeniu și a petrecut luni de zile învățând și practicând. Pentru ea, studiul a fost întotdeauna baza succesului, indiferent de domeniul în care activa.

Cu un MBA solid în spate și o dorință inepuizabilă de a învăța, Loredana a găsit succesul într-un domeniu complet nou, oferindu-le clienților săi zâmbete și dulciuri excepționale. „Cred că pentru mine, fiind obișnuită să lucrez în echipă, cel mai greu a fost să fie necesar să fac singură tot procesul de business: dotarea laboratorului, fluxurile, aprovizionare, producție, marketing, vânzare etc. De la o echipa de manageri, acum trebuia să mă descurc aproape singură.  Am învățat atât de multe în această perioadă, am experimentat un alt mod de a face lucrurile și cred că în viață, cel mai mare câștig pe care îl avem, sunt experiențele prin care trecem, pe care noi le provocăm”, conchide Loredana.