Locul unei foste mari uzine a Braşovului din perioada comunistă, Hidromecanica, va fi luat de un centru comercial şi spaţii de birouri ale companieie AFI Europe, pe 12 septembrie fiind pusă piatra de temelie a celei de a treia astfel de investiţii a companiei în România, după cele din Bucureşti şi Ploieşti.

După dispariţia platformei Tractorul, unde a fost construit în urmă cu doi ani cel mai mare mall din Transilvania, iar în prezent se află în construcţie mai multe blocuri de locuinţe, fosta uzină Hidromecanica este a două mare platformă industrială a Braşovului din perioada comunistă care dispare definitiv. Potrivit primarului George Scripcaru, şi pe locul fostelor uzine Lubrifin, Întreprinderea de Unelte şi Scule (IUS), Lemexim, Cibo, fosta fabrică de bomboane sau Fartec, urmează să fie construite atât locuinţe, spaţii pentru birouri, centre comerciale sau alte investiţii.

Edilul a precizat că investiţia este foarte importantă pentru Braşov, va aduce un plus pentru municipiul reşedinţă din punct de vedere al investiţiilor şi a locurilor de muncă ce urmează a fi create. „Pentru Braşov, este un moment important, este o investiţie de multe milioane de euro, care cred eu că va aduce un plus pentru municipiul reşedinţă din punct de vedere investiţional, din punct de vedre al locurilor de muncă ce urmează a fi create, dar şi al activităţilor care se vor desfăşura aici începând din anul 2019. Am cerut reprezentanţilor companiei să facă şi la Braşov ce au făcut şi în alte oraşe din Europa, pentru că Braşovul merită acest lucru, Braşovul se ridică la înălţimea aşteptărilor investitorilor, dar poate fi comparat şi cu alte oraşe din Europa, unde au făcut investiţii similare. Avem aici o locaţie mai complicată pentru că este în mijlocul oraşului, nu în afara lui, unde accesul trebuie să fie foarte facil în condiţii de şantier, să putem circula pe durata şantierului având în vedere traficul intens la orele de vârf, să putem convieţui pe toată perioada construcţiei. Sper ca toate aceste lucruri să fie respectate”, a spus George Scripcaru.

David Hay, reprezentant al companiei AFI Europe, a declarat că a ales Braşovul pentru că oraşul este într-o fază de dezvoltare şi are nevoie de spaţii comerciale. „În primul rând, am ales Braşovul pentru că este într-o fază de dezvoltare şi există o nevoie de spaţii comerciale. În urmă cu cinci ani am depus oferta, dar numai în urmă cu doi ani am achiziţionat terenul. Cred că această locaţie, alături de conceptul bun pe care l-am creat, este o formulă îmbucurătoare şi cred că va funcţiona foarte bine. Puterea de cumpărare este suficientă dacă luăm în calcul şi împrejurimile Braşovului. Am dori să vedem gata şi aeroportul şi autostrada, sunt importante pentru companii. Un aeroport la Braşov ar fi extrem de necesar şi sperăm să se întâmple în viitorul apropiat (…). Şi autostrada ar fi excelentă. Braşovul are foarte mult potenţial şi ar putea fi dezvoltat acest potenţial cu infrastructura adecvată”, a subliniat Hay.

Centrul comercial ce se va construi include 200 de magazine şi zone de servicii, rata de alocare a spaţiilor depăşind deja 80%. Prima etapă a construcţiei include un centru comercial cu o suprafaţă totală închiriabilă de 45.000 mp (160.000 GBA) şi unul din cele două turnuri de birouri clasa A ce se întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp. De asemenea, noul centru comercial va pune la dispoziţia clienţilor peste 1700 de locuri de parcare,o terasă verde de 3.500 mp, o zonă de cinema cu 10 săli la standarde VIP, un cazino pe 600 mp, 1200 mp de spaţii de divertisment, teren de joacă şi alte atracţii pentru copii, cafenele, restaurante.

Investiţia în această primă etapă însumează peste 120 de milioane de euro. Compania estimează că data livrării proiectului este primul trimestru a anului 2019. AGERPRES