Cele 80 de miliarde de euro obţinute de România la Bruxelles reprezintă aproape jumătate din PIB-ul României şi trebuie să intre în industrii inovative, creative, care să aducă plus valoare, a declarat Liviu Rogojinaru, secretar de stat pentru Mediul de Afaceri în Ministerul Economiei.
„Sunt 80 de miliarde de euro, bani foarte mulţi, aproape de jumătate din PIB-ul României. Realizarea pe care a avut-o preşedintele (Klaus Iohannis, n.r.) şi echipa domniei sale este foarte importantă şi binevenită şi, din punctul meu de vedere, foarte bine apreciată. Pe de altă parte, trebuie spus un lucru: toţi aceşti bani trebuie băgaţi în industrii inovative, creative, în Artificial Intelligence, în industrii care să aducă plus valoare mare. E-commerce-ul poate să fie un acest gen de activitate. Dacă nu vom fi suficient de capabili să cheltuim aceşti bani pe lucruri care să fie replicatoare de bunăstare, să aducă în continuare bani cât mai mulţi, cu cât mai multă inteligenţă şi cu cât mai mult adaos comercial ne va fi nouă greu. Cam 34 de miliarde de euro din cele 80 de miliarde ar trebui să vină către partea economică directă, către IMM-uri, dar şi către cei mari. O să fie programe în continuare şi pentru marii contribuabili. De asemenea, o mare parte din sumă se va duce către drumuri, şcoli, spitale. Este momentul în care trebuie să ieşim cât mai mult pe pieţele internaţionale şi să arătăm că suntem buni, noi, ca firme româneşti”, a subliniat Rogojinaru.
Oficialul Ministerului Economiei a afirmat că îşi doreşte înfiinţarea Fondului de investiţii naţional „de aşa manieră încât de acolo să putem să ajutăm”, şi a apreciat că prin Planul economic de dezvoltare al României „ştim către ce vrem să mergem, cum vrem să mergem şi cât costă”.
„Sper din tot sufletul să reuşim să facem acel fond de investiţii naţional de aşa manieră încât de acolo să putem să ajutăm. Există o discuţie prin care statul să vină în business prin achiziţionare de părţi sociale la marile companii atunci când au probleme. Şi plecăm de la exemplul Franţei, cu Renault. Când Renault a avut probleme, statul francez a cumpărat 65% din acţiuni şi pe urmă, uşor-uşor, a început să le revândă după ce compania s-a pus pe picioare. Avem şi acest Plan economic de dezvoltare, ştim către ce vrem să mergem, cum vrem să mergem şi cât costă”, a menţionat Liviu Rogojinaru.
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, de la Bruxelles, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.
„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarat Iohannis, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.
Şeful statului a adăugat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027, Guvernul Orban lucrează de la începutul anului. „În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”, a spus preşedintele României. AGERPRES