Liviu Rogojinaru (CNIPMMR): “Am dubii că sunt bani pentru toate măsurile din Codul Fiscal”

rogojinaru_liviuViitorul Cod Fiscal conține câteva prevederi care “dor”, respectiv lipsa testului pentru IMM-uri și amnistia fiscală, care împarte mediul de afaceri în două, spune vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru. Potrivit sursei citate, aplicarea Codului Fiscal ar putea genera apariția unor taxe noi, dacă nu vor exista suficienți bani pentru a susține toate măsurile aprobate.

“Sunt câteva lucruri care dor în acest Cod Fiscal. Unul este lipsa acelui test al IMM-urilor. Costă foarte puțini bani dar este foarte important pentru că este un lucru care spune care va fi implicația unei hotărâri a Guvernului sau a Parlamentului asupra cetățenilor, asupra firmelor și așa mai departe. Altul este amnistia fiscală, care e cu două tăișuri. Este foarte bună pentru că există foarte multe firme cu probleme din cauza banilor neîncasați de la stat. 98% din firmele care au probleme din cauza neîncasărilor au de primit bani de la stat. Acestea aveau clar nevoie de amnistie, dar apare altă problemă, cu cei cei care s-au zbătut și și-au plătit taxele. Vine un antreprenor la mine și îmi spune “păi eu am vândut casa lu’ soacră-mea sa plătesc… am fost mai prost decât vecinul?”, a declarat Rogojinaru în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate.

În ceea ce privește restul măsurilor cuprinse în Codul Fiscal, reprezentantul CNIPMMR susține că multe dintre ele sunt bune, însă se teme că nu vor exista resursele financiare pentru a fi susținute. “Mi-e teamă de noi taxe, să vă spun sincer. La modul cum se mișcă lucrurile, am dubii în ceea ce privește posibilitatea de se aplica toate măsurile”, mai spune Rogojinaru.

Potrivit acestuia, majoritatea firmelor sunt formate din membrii familiei, iar principalul consultant este contabilul. “Microîntreprinderile reprezintă 90% din IMM-urile din România. Media de salariați este de 2,4, iar peste jumătate au angajați din familie. Cel mai mare consultant pentru un IMM este contabilul, pentru că nu are bani de avocat. Deci, amnistia trebuie privită cu foarte mare atenție. Cei care beneficiază de ea cred că este prea puțin, iar cei care au plătit sunt supărați că au plătit”, a subliniat Rogojinaru. AGERPRES