Provocările pentru anul viitor vin din mediul politic şi geopolitic şi în prezent nu există un semnal pozitiv din partea Guvernului legat de continuarea lucrărilor de investiţii, a programelor cu subvenţii şi fonduri europene şi ne putem trezi cu o îngheţare pentru cei care lucrează în domeniul construcţiilor, a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur.
Potrivit datelor prezentate de acesta, piaţa construcţiilor are o pondere de circa 7-8% din PIB, iar piaţa utilajelor de construcţii (utilajele autopurtate) are o valoare situată între 500 şi 600 de milioane de euro pe an.
„Care sunt provocările pentru anul pentru anul viitor? Provocările vin în primul rând din mediul, să spunem, politic şi geopolitic. Sigur că aici, dacă ne oprim şi rămânem strict ancoraţi în realitatea de astăzi, în care nu există o vizibilitate, nu există un semnal pozitiv din partea Guvernului legat de continuarea lucrărilor de investiţii, legat de continuarea programelor cu subvenţii şi cu fonduri europene, aici este un mare mare semn de întrebare. Ne putem trezi cu o îngheţare nu numai pe partea de vânzare a utilajelor, cât şi pentru toţi cei care lucrează în acest domeniu, iar să reiei un ciclu este foarte, foarte greu dacă nu reuşeşti să-ţi păstrezi echipele, oamenii, lucrările, dacă nu-ţi păstrezi credibilitatea faţă de partenerii tăi de afaceri. Este un mare, mare semn de întrebare care se ridică în acest moment şi acesta este un mesaj pe care îl transmitem către opinia publică, către guvernanţi, către toată lumea: Haideţi să fim cerebrali, să nu tăiem când nu este cazul, să continuăm ceea ce a început bine şi să ajungem la bun sfârşit cu proiectele importante! Este o imagine a României la nivel european şi la nivel mondial să ştim să continuăm, să ştim să ne reinventăm, pentru că acum este momentul să ne reinventăm modul în care facem business, modul în care privim viitorul”, a spus Neagu.
El a subliniat că anul acesta piaţa utilajelor de construcţii va atinge maxim istoric, ultimul vârf fiind 2008, însă, în contextul actualelor măsuri luate de Guvern, anumite lucrări sunt stopate. „Anul acesta sunt toate premisele ca să depăşim piaţa din 2008, ceea ce este îmbucurător din punct de vedere al dezvoltării României, în general. Dar este îmbucurător şi pentru faptul că sunt lucrări de infrastructură mare care au pornit, care au demarat. Ceea ce nu ne dorim este să trecem prin ce a fost o perioadă similară. După un vârf, a venit o cădere abruptă, în care piaţa a scăzut cu aproape 85%, Şi este un un semnal de alarmă pentru toată lumea, pentru că în contextul măsurilor actuale, în care anumite lucrări sunt stopate, în condiţiile în care există incertitudini legate de continuarea finanţării, de limitările bugetare care pot să apară…. Deja avem clienţi care îşi opresc lucrările, care renunţă la achiziţii şi acesta este un semnal de îngheţare pe undeva, un frozen, şi trebuie să fim atenţi cu toţii, pentru că până la urmă ceea ce ne dorim este o Românie care să progreseze nu numai din punct de vedere al vânzării de utilaje, ci per ansamblu, ca şi ţară, ca şi economie, să avem un progres continuu, fără sincope”, a mai afirmat Liviu Neagu. AGERPRES