De ziua Danemarcei, pe 5 iunie, peste 120 de lideri din domeniul sănătăţii din România, autorităţi, medici, farmacişti şi jurnalişti au fost prezenți la Ambasada Danemarcei la evenimentul “Changing health. Life changing”, ​​​​​​​organizat de Revista Politici de Sănătate în parteneriat cu Novo Nordisk.

 

Ștefan Emanoil Ilcuș, Ambasador ad-interim al Ambasadei Danemarcei în România: “În Danemarca, aproximativ 10% din populaţie este diagnosticată cu diabet, potrivit Asociaţiei daneze pentru Diabet. Danemarca are aproximativ 750.000 de pacienţi pre-diabetici – adică 13% din populaţie. Această afecţiune reprezintă o povară financiară enormă, însă, din fericire, există soluţii pentru a atenua această problemă. Şi una dintre soluții este prevenţia. Un stil de viaţă sănătos, care pune accent pe mişcare, depistarea timpurie şi o industrie farmaceutică de top sunt elementele cheie în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cronice precum diabetul. În fond, vorbim despre o provocare comună.”

 

Cecilia Radu, director general Novo Nordisk România: “În Danemarca, la fel ca şi în România, costurile tratării diabetului sunt însemnate. În ambele ţări, efectuarea de teste şi depistarea timpurie a diabetului pot, însă, reduce aceste cheltuieli. În egală măsură, costurile pot fi temperate dacă populaţia este convinsă să fie mai atentă cu stilul de viaţă. Pentru danezi, speranța de viață sănătoasă este de 70 de ani, iar liderii sistemului de sănătate din Danemarca spun mereu că succesul acesta vine dintr-o foarte bună colaborare cu toate companiile inovative care le furnizează tehnologia, produsele și expertiza. Exact normalitatea pe ne-o dorim și pentru România.”

 

Dorin Chioțea, jurnalist TVR: “World Hapiness Report ne spune că Danemarca este țara cu cea mai fericită populație din lume. Am fost acolo acum trei săptămâni și pot să spun că danezii au mare grijă de sănătatea lor. Am vizitat și imensele situri ale Novo Nordisk. Este impresionant ce au ei acolo. Sunt o companie de 20 de miliarde de euro cifră de afaceri și un profit de 5 miliarde de euro în 2017. Ei investesc 2 miliarde de euro anual doar în sănătate.”