Liderii tehnologiei 5G: cine conduce clasamentul brevetelor esențiale

Considerat o tehnologie care va schimba regulile jocului, 5G-ul are potențialul de a accelera transformări inovative în multe industrii, de la automobile, până la medicină și este unul dintre pilonii celei de-a patra revoluții industriale. Dezvoltarea tehnologiei 5G este în acest moment de un imens interes pentru întreaga lume, atât pe plan comercial, cât și politic. În această cursă a viitorului se remarcă o serie de contribuții majore ale unora dintre cele mai mari companii globale de tehnologie. Care este însă valoarea adusă de contribuția fiecărui jucător în parte?

O serie de rapoarte și articole publicate în ultimul an au analizat companiile care dețin cele mai mari portofolii de brevete esențiale incluse în standardul tehnologic acceptat (SEP – Standard-Essential Patent) 5G, dar multe dintre aceste studii sunt prea simpliste și nu pot oferi o imagine completă pentru a realiza o clasificare a acestor jucători. Evaluarea corectă a direcției 5G nu este o sarcină simplă și necesită o analiză mult mai sofisticată și mai transparentă decât celelalte evaluări publicate recent.

Poate una dintre cele mai comprehensive evaluări este cea realizată de firma de avocatură și consultanță Bird & Bird. Cu o bogată experiență în evaluarea portofoliilor de brevete de telecomunicații și în litigiile internaționale de licențiere, experții Bird & Bird clasifică brevetele ca esențiale sau marginale în dezvoltarea tehnologiei 5G.

Auditurile care răstoarnă clasamentul patentelor

Companiile folosesc sistemul de brevete pentru a-și proteja invențiile, iar acestea sunt examinate pentru noutate și inventivitate de către examinatori independenți. Totuși, diferențierea între un brevet care este cu adevărat esențial pentru 5G și unul care este doar inclus în sfera 5G este extrem de dificilă chiar și pentru acești experți, deoarece conținutul brevetelor poate fi foarte similar.

Multe studii se bazează pe numărul patentelor declarate către instituțiile de standardizare, iar premisa de la care se pornește este că toate aceste brevete sunt esențiale. Cu toate acestea, ele nu sunt evaluate independent și există riscul de supraestimare a acestora.

Auditurile de esențialitate, precum cele realizate în cazul litigiilor între companii, au demonstrat că aceste premise sunt greșite. De aceea, este necesară aplicarea unui filtru de esențialitate, altfel este ca și cum ai încerca „să afli cine sunt liderii 5G printr-o ghicitoare” – spun specialiștii Bird & Bird.

Atunci când se aplică acest filtru, Ericsson conduce acest top al brevetelor esențiale. Mai exact, Ericsson are 15,8%, Samsung 14,1%, Qualcomm 12,6%, Nokia 10,9%, iar Huawei 10,9%.

De asemenea, se schimbă și dinamica regiunilor. Astfel, atribuirea acestor declarații țării/regiunii lor de origine plasează UE în frunte, după cum urmează: UE (31,4%), Coreea de Sud (23,7%), China (19,3%), SUA (16,3%), Japonia (6,8%).

Devine evident destul de rapid faptul că aplicarea acestui filtru ar inversa opinia conform căreia companiile asiatice conduc cursa brevetelor 5G.

Evaluările existente privind declarațiile de brevete sunt inexacte

Majoritatea rapoartelor care vizează brevetele 5G depind de baza de date gestionată de Institutul European de Standarde în Telecomunicații (ETSI). Din păcate, există un decalaj de timp între realizarea declarației de evaluare a fiecărui patent și afișarea ei în baza de date, iar acest lucru poate să difere pentru fiecare declarație.

Studiul Bird & Bird relevă faptul că o modalitate de a aborda acest lucru este de a filtra datele privind declarațiile selectând o dată din trecut, unde putem fi siguri că toate declarațiile făcute înainte de această dată sunt reflectate în baza de date. Se estimează că această întârziere în afișare poate fi chiar și de 6 luni.

O identificare corectă a celor mai noi cereri de brevete 5G

Multe caracteristici 5G care sunt importante și generează un interes considerabil în prezent au fost dezvoltate relativ recent – lucru care face ca cererile de brevet pentru acestea să fie des omise din numărătorile actuale. Cauza acestor omisiuni o reprezintă faptul că o cerere de brevet, de regulă, nu se publică decât după 18 luni de la depunerea sa. Însă, chiar și atunci când ele pot fi cuantificate pot fi depășite de numărul de brevete 2G, 3G, 4G, care au fost redeclarate la standardul 5G.

În mod ideal, un studiu de încredere ar distinge între brevetele 5G vechi și cele noi și ar încerca să ofere o metodă de măsurare pentru ambele.

Aceste declarații care nu pot fi corelate brevetele existente, indică faptul că se referă la cererile de brevet care nu au fost încă publicate.

Când se aplică acest filtru, declarațiile de patente 5G încă nepublicate se împart după cum urmează: Ericsson (29,5%), Huawei (20,7%), Qualcomm (18,3%), Nokia (8,1%), LG (7,5%).

Atunci când evaluările făcute sunt exhaustive și sunt luați în considerare toți factorii, peisajul dezvoltării 5G se schimbă radical. Putem vedea că multe dintre patente își au originea în UE și de asemenea că topul companiilor cu cele mai mari contribuții diferă și el.

Rapoarte și articole recente despre liderii brevetelor 5G pot crea o imagine înșelătoare și de multe ori rezultate sunt prezentate ca având o acuratețe mult mai decât în realitate. Determinarea unui clasament precis al liderilor în 5G, în special în această etapă timpurie, necesită transparență, utilizarea mai multor metode de evaluare și cunoștințe juridice și specifice industriei.

Studiul inițial poate fi consultat aici: https://www.twobirds.com/en/news/articles/2019/global/pattern-team-examine-difficulties-in-leadership-of-companies-in-5g-patent

UPDATE Fișă informativă 2020: Cum arată situația pe regiuni?