Licitaţie cu opere de artă şi vinuri franţuzeşti în staţiunea Mamaia

Piaţa obiectelor de artă este într-o continuă scădere, ele fiind vândute în prezent la preţuri mult mai mici decât în urmă cu doi-trei ani, a declarat directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu, la finalul uneia dintre cele două licitaţii organizate de Artmark, la sfârşitul săptămânii trecute, în staţiunea Mamaia.

Doina Păuleanu şi-a exprimat speranţa că piaţa obiectelor de artă va creşte, considerând că este păcat să se piardă obişnuinţa oamenilor de a cumpăra astfel de obiecte. “Piaţa de artă a scăzut, este într-o continuă scădere, să sperăm că ea îşi va reveni pentru că ar fi păcat, de-abia s-a reuşit să se creeze un segment al cunoscătorilor. (…) Obiectele de artă, cu doi-trei ani înainte ajungeau la nişte valori mult mai mari decât cele la care se vând acum. Cred că acum este un moment de cumpănă, de criză, aşa cum este criză în toate domeniile. Poate că piaţa îşi va reveni, dar părerea mea este că e foarte bine că există o piaţă de artă şi ar fi păcat să se piardă această obişnuinţă a oamenilor de a cumpăra, pentru că obiectele sunt pentru toate gusturile, cu preţuri de la mici la mari, deci oamenii pot să îşi aleagă în funcţie de preferinţe şi de ceea ce îi interesează”, a afirmat Doina Păuleanu.

La licitaţia de Orientalism, organizată la Marina Regia Residence, într-un modern cort amenajat pe plajă special pentru diverse evenimente, au fost prezente aproximativ o sută de persoane, participarea la licitaţie făcându-se şi online, prin telefon sau ofertă scrisă. “În ceea ce priveşte arta, au fost lucrări alese tematic, pe care organizatorii au crezut că le pot vinde mai uşor în această zonă. Licitaţia s-a numit de Orientalism şi a privit mai ales peisaje de la Balcic, dar şi lucrări în general realizate la mare. Cred că s-a căutat o arie tematică mai apropiată de zona în care ne aflăm”, a menţionat Doina Păuleanu.

Primul dintre cele 197 de obiecte scoase la licitaţie, un iatagan cu mâner din fildeş de morsă, decorat cu argint, semnat pe lamă “Mustafa”, provenind cu aproximaţie din anul 1835, a fost adjudecat cu 450 de euro, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 350 de euro. O concurenţă mare între licitanţi a fost pentru o cupă chinezească realizată din corn de rinocer, datând din secolul al XVIII-lea, pentru care licitaţia a pornit de la 400 de euro şi s-a ajuns la un preţ de adjudecare de 3.250 de euro.

O corabie Takarabune din fildeş şi os, semnată, artefact pentru Anul Nou aducător de noroc, perioada Meiji, a fost cumpărată cu 1.400 de euro, pornind de la 900 de euro, în timp ce pentru un turban otoman pentru imam, jumătatea secolului al XX-lea, stare foarte bună de conservare, licitat cu un preţ de pornire de 35 de euro, nu a existat niciun ofertant.

Căutare a avut şi o casetă din lemn şi fildeş, oferită lui Nicolae Ceauşescu, în anul 1983, de către preşedintele Republicii Democrate Sudan, Gaafar Nimeiry, în urma unei vizite de prietenie a fostului dictator român. Caseta a fost achiziţionată cu 250 de euro, la un preţ de pornire a licitaţiei de 75 de euro.

Cu un preţ dublu, de 500 de euro, a fost cumpărat Ordinul Republicii Arabe Unite, Marele Cordon, clasa I, în cutia originală, însoţit de brevet, acordat fostului ministru de externe George Macovescu de către preşedintele fondator al Egiptului modern, Gamal Abdel Nasser.

Casa de licitaţii Artmark a scos la vânzare şi sticle cu vin, provenind în special din Franţa. O selecţie de vinuri rosé, Domaine Lafage, 6 sticle x 75 cl, a fost cumpărată cu 170 de euro, cu 15 euro mai mult decât preţul de pornire a licitaţiei. Achiziţionată cu 320 de euro a fost şi selecţia de vinuri de pe domeniul celebrului cuplu Angelina Jolie – Brad Pitt, 6 sticle x 75 cl. Nimeni însă nu s-a încumetat să plătească 3.430 de euro pentru o colecţie de o sută de sticle de vinuri şi şampanii franţuzeşti, 100 sticle x 75cl.

După licitarea vinurilor, au fost scoase la vânzare circa 30 de tablouri semnate de pictori precum Doboşariu, Stork, Petraşcu, Iorgulescu Yor sau Dărăscu. “Târg oriental”, semnat de pictorul Constion (Constantin Ionescu), a fost cumpărat cu 1.400 de euro, “Turci la cafenea” – de Józef Pankiewicz, achiziţionat cu 800 de euro, tabloul “Pregătiri de pescuit la apus” – Dimitrie Florian (Doboşariu) a fost cumpărat cu 1.000 de euro de către un licitamt, iar “Coasta de Argint” – sub semnătura lui Romeo Storck, adjudecat cu 1.900 de euro. Cel mai mare preţ, de 9.000 de euro, a fost oferit de un licitant pentru lucrarea “Silistra” – Gheorghe Petraşcu.

Printre operele neadjudecate sunt “Turci la Mangalia” – Francisc Şirato, estimat la o valoare de 20.000 – 30.000 de euro, “Cafeneaua turcească” – Petre Iorgulescu Yor, tablou evaluat la 5.000 – 7.000 de euro, precum şi “Cişmeaua din Balcic” – Nicolae Dărăscu, estimare 12.000 – 18.000 de euro.

Au fost apoi licitate diverse vase japoneze din porţelan, piese decorative din jad, cu preţuri de pornire cuprinse între 150 şi 400 de euro, dar şi mese orientale din alamă şi lemn, lampă otomană, statuete din bronz, cu preţuri iniţiale între 90 şi 300 de euro.

Printre persoanele care au cumpărat, o doamnă venită la licitaţie împreună cu soţul şi copilul şi-a achiziţionat ceea ce şi-a dorit – trei vase provenite din colecţia dr. Iosif Dona, retrocedate în 2007 de Muzeul Naţional de Artă al României. Două le-a cumpărat cu câte 800 de euro – preţul de pornire, iar pentru al treilea a licitat până când l-a câştigat, oferind 1.200 de euro. Atrasă şi de unele dintre bijuteriile scoase la vânzare în ultima parte a licitaţiei, femeia şi-a cumpărat o broşă din argint, în formă de libelulă, decorată cu tanzanite, turmaline, iolite şi rubine, cu 400 de euro (estimare 150-250 de euro) şi un pandantiv-cheiţă din aur alb, decorat cu diamante albe şi negre, cu 500 de euro (estimare 250-350 de euro).

O tânără a reuşit să-şi cumpere inelul dorit cu un preţ sub valoarea minimă a evaluării. Pentru un inel din aur alb, ornat cu un diamant oval, evaluat la 120-200 de euro, ea a licitat şi a câştigat bijuteria contra a o sută de euro. Cea mai scumpă bijuterie vândută a fost o brăţară din aur alb, decorată cu mix de pietre (granate, citrine, peridote, ametiste, topaze). Evaluată la 700-900 de euro, brăţara a fost adjudecată cu 1.400 de euro.

Referitor la tablourile scoase la licitaţie în staţiunea Mamaia, directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu, regretă că unele, considerate adevărate lucrări de colecţie, nu au fost vândute. “Au fost câteva lucrări foarte frumoase, îmi pare rău de vreo două dintre ele că nu s-au vândut. Mă refer de pildă la Petre Iorgulescu Yor, cu Cafeneaua turcească, care este absolut superbă. Îmi pare rău că nu s-a dat, pentru că este chiar o piesă de colecţie. (…) Şirato nu s-a dat din pacate, Şirato este un artist atât de important şi lucrările lui apar rar în licitaţie. (…) În rest, celelalte obiecte au fost de artă orientală şi extrem orientală şi bijuterii care, de asemenea, mi s-au părut destul de accesibile”, a spus Doina Păuleanu. AGERPRES