Legislația muncii în 2023 a fost tema care a stat la baza întâlniri comunității OSC-GlobalHRManager din 28 martie. Dezbaterea a fost moderată de Ioana Marcu-Executive Coach, iar invitata ediției a fost Roxana Abrașu–Partener, Head of Employment at NNDKP. Subiectul principal al întâlnirii s-a orientat în jurul a ceea ce ar trebui să știe specialiștii în resurse umane în legătură cu legislația muncii și provocările pe care le presupun reglementările privind munca hibridă.
În ceea ce privește noutățile și modificările contractului individual de muncă, Roxana Abrașu a precizat că, odată cu aprobarea noului model cadru prin Ordinul Ministrului Muncii, a venit și abordarea Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, în sensul în care și contractele de muncă actuale ar trebui actualizate, prin semnarea de acte adiționale. Autoritățile consideră că ar fi util să se regăsească în conținutul contractului individual de muncă precizarea conform căreia salariatul are posibilitatea de a lucra în locuri de muncă diferite, dacă nu are un loc de muncă fix și dacă deplasarea este sau nu decontată sau asigurată de către angajator.
Roxana Abrașu a declarat că ”Noul Cod al Muncii a introdus o categorie nouă de concediu și anume concediul de îngrijitor. Angajatorul are obligația să acorde concediul de îngrijitor salariatului care solicită acest lucru pentru că trebuie să ofere îngrijire sau sprijin personal unei rude sau persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu el și care are nevoie de îngrijire sau sprijin, ca urmare a unei probleme medicale grave, iar durata acestui concediu este de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Acest tip de concediu este plătit de către angajator.”
Ediția din 28 martie a generat multiple subiecte de discuție și întrebări din partea participanților, precum: modificări ale Codului Muncii, concedii și drepturi noi ale salariaților, obligația decontării dispozitivelor de corecție, munca la domiciliu/telemunca sau munca hybrid, noua lege a dialogului social. Puteți urmări întreaga înregistare a evenimentului pe pagina de Facebook GlobalHRManager în linkul de aici.
Comunitatea OSC-GlobalHRManager este administrată de Oameni și Companii și se adresează specialiștilor de resurse umane care vor să fie la curent cu informații despre domeniul în care își desfășoară activitatea. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing și advocacy utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.