Acest impozit pe cifra de afaceri este unic în lume în acest moment și este de nejustificat din punct de vedere economic”, a afirmat Laurian Lungu, Analist economic, Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group, în cadrul dezbaterii profesionale: “Şi cu asta ce-am făcut? Efectele pachetului de măsuri fiscale asupra economiei”, organizată de Coaliţia Pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.

Pachetul de măsuri fiscale este de fapt o reacție lipsită de claritate și este făcută sub presiune pe baza unor decizii politice, practic argumentele economice fiind inexistente.”

În ceea ce privește performanța economiei naționale, economistul menționează: În ultimii ani economia României a avut o performanță foarte bună comparativ cu restul Europei, excluzând perioada pandemiei când toate țările au avut de suferit. Din nefericire toată această performanță a economiei a fost dată peste cap în ultimele luni când am asistat la o instabilitate a deciziilor autorităților. Sunt foarte multe implicații economice ale acestor măsuri.”

„Această problemă structurală pe care noi o avem cu deficitul bugetar vine de pe partea cheltuielilor și din faptul că statul nu colectează veniturile pe care ar trebui să le colecteze, în speță TVA-ul unde avem o evaziune de 30%. Din punct de vedere economic aceste măsuri nu asigură sustenabilitatea deficitului bugetar, sunt niște măsuri ad-hoc.”

În încheiere, Laurian Lungu a precizat faptul că în acest moment sunt două surse de creștere a veniturilor rapide: CASS/CAS și TVA.

 

Înregistrarea întâlnirii „Şi cu asta ce-am făcut? Efectele pachetului de măsuri fiscale asupra economiei” poate fi urmărită integralAICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.