Laurențiu Ciocîrlan, Managing Partner, EquiLiant Capital: România este o piaţă mare, la care Republica Moldova se poate uita cu familiaritate

Toți antreprenorii din Republica Moldova ar trebui să testeze mai întâi piața din România, pentru ca, mai apoi, să se lanseze către alte piețe din UE. Acesta a fost sfatul dat de Laurențiu Ciocîrlan (foto), Managing Partner, EquiLiant Capital, în cadrul primei dezbateri video din programul de comunicare profesională transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană”. Tema ediției a fost ”Presiunea asupra activității economice în era post Covid -19. Rolul bunelor practici de reglementare și control pentru ieșirea din criză”.

”România este o piaţă mare, la care antreprenorii din Republica Moldova se pot uita cu mai mare usurinta. Mulţi antreprenori au dificultăţi să iasă din piaţa locală. România este o piaţă familiară, unde se vorbeşte aceeaşi limbă, sunt aceleasi tipare culturale, total diferită de Polonia, să zicem. Pe lângă familiaritate, prezenţa pe piaţa din România te antrenează să faci saltul către următoarea piaţă din UE, pentru că deja te obişnuieşti cu standardele UE. Din acest motiv, îi încurajez pe toţi antreprenorii din Republica Moldova să facă acest pas deoarece este mai uşor decât pare”, a explicat Ciocîrlan.

Adversitatea, transformată în avantaj

”În momentul în care m-am ocupat de proiectul Purcari, un proiect de suflet pentru mine, conduceam echipa de Investment Banking a Raiffeisen Bank. Purcari este un exemplu foarte bun, care a reuşit să transforme adversitatea într-un avantaj, reuşind să treacă peste şocul a două embargouri, să supravieţuiască şi apoi să prospere. Cred că acesta este nucleul dur al oricărei firme antreprenoriale de succes. După ce se confruntă cu un obstacol, să fie in stare facă un pas în spate şi să vadă care este calea pentru a putea avansa”, a mai spus reprezentantul EquiLiant Capital.

Calitatea, dublată de claritate şi ambiţie, sparge granițele

Potrivit acestuia, Purcari este cea mai mare vinărie din estul Europei, următoarele 2-3 fiind în România, iar faptul că au pornit din Republica Moldova nu este un handicap, ţinând cont că ceea ce oferă ei este de calitate ridicata.

”Când ai o poveste credibilă şi iţi doreşti să faci o afacere de succes, vei reuşi să găseşti banii necesari. Purcari este cel mai bun exemplu, pentru că au reuşit să găsească bani și să se redreseze, de fiecare dată. Aici este meritul comun al lui Victor Bostan, fondatorul Purcari, cât şi al lui Vasile Tofan (reprezentantul fondului de investitii Horizon Capital), pentru că au reşit să facă un produs bun, sa construiasca o echipa foarte buna de management, că construiască un brand. Este un mare atu pentru producătorii din Republica Moldova sa aiba la indemana o piata familiara, asa cum este România, pentru a se antrena pentru alte pieţe ale UE. O poveste bună va găsi bani întotdeauna, atâta timp cât are claritate şi ambiţie”, a mai arătat Ciocîrlan.

Despre Programul ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La prima ediție, au participat, din Republica Moldova, reprezentanți ai EBA, AMCHAM, FIC, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ODIM, CALM, Asociția Patronală MĂR, Agenția Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ANOFM și Ministerul Economiei și al Infrastructurii. Au avut alocuțiuni speciale europarlamentarul Dragoș Pîslaru, Președintele Camerei Consultanților Fiscali Dan Manolescu, Rodica Verbeniuc, Director General al Agenției Naționale de Investiții, Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Mila Malairău- Amcahm Moldova. Managerii grupului Purcari și ai fondului de investitii EquiLiant Capital și cei ai European Business Association Moldova au avut, de asemenea, intervenții, în timpul dezbaterii.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori, și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.