Ultima parte a evenimentului Real Estate & Construction Forumdin septembrie a fost dedicată unui panel cu focus pe sectorul rezidențial, moderat de Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation and Advisory Services, COLLIERS.
În ciuda creșterii costurilor și a inflației, nu ne aflăm într-o situație similară cu cea din 2008, au fost de acord participanții la acest panel, care au subliniat că sunt optimiști cu privire la evoluția cererii de locuințe.
„Piața este transformată din punct de vedere a cererilor – avem dificultăți ce țin de inflație, de război, contextul nu este cel mai fericit, dacă ne raportăm la anul 2021, dar nu suntem lipsiți de speranță. Vedem o efervescență pe piață, o cerere pe care o resimțim. Oamenii ne întreabă când începem următorul proiect, se informează. Este clar că este un interes, astfel că noi ne menținem optimismul. Este un optimist moderat, dar suntem de părere că nu există temeri foarte mari legate de piața imobiliară, deși foarte mulți compară situația cu cea din 2008. Cu siguranță că nu suntem într-o bulă imobiliară, iar momentul actual nu se compară cu acela. Vă pot spune că nu ne vom întoarce sub nicio formă la prețurile din 2019, 2020 sau 2021 (…). Ne raportăm la statistici și, dacă vorbim despre ROBOR, am constatat că acesta este egal cu cel de la nivelul lui 2013 – deci piața imobiliară a mai trecut prin perioade în care costurile erau ridicate, însă venitul mediu a crescut. Piața imobiliară de acum are o consistență și o maturitate, astfel că nu ar trebui să ne facem griji foarte mari”, a subliniat Laurențiu Afrasine, CEO, Akcent Development.
De aceeași părere este și Antoanela Comșa, Președinte, Gran Via Real Estate ; Președinte, AREI. „Cel puțin 80% din proiecte sunt vândute din stadiul de construcție. Probabil vom vedea probleme acolo unde clienții nu vor putea accesa un credit astăzi, dar toți aceștia vor trebui să locuiască undeva. Anual vin în jur de 80.000 de locuitori noi în București și același lucru este valabil pentru toate marile orașe, care sunt centre universitare, astfel că cerere va exista. Nu va mai fi ca în 2008, însă probabil că va exista o corecție. Probabil ne vom îndrepta și noi spre o piață a chiriilor. Avem, pe de o parte, o creștere de costuri, de dobânzi, astfel că vor fi din ce în ce mai puțini cei care își vor permite să achiziționeze, vom vedea investitori care construiesc pentru închiriere, ca în piața din Vest. 60% din clădirile din România sunt învechite. Vom avea nevoie să trăim în locuințe eficiente energetic, noi. Astfel că sunt optimistă că piața va rezista.”
Pe 14 și 15 septembrie 2022 a avut loc cea de-a XV-a ediție a Real Estate & Construction Forum, eveniment la care au fost prezenți peste 200 de participanți, atât la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cât și online. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.