Dacă 2016 a fost anul cuvântului danez hygge, 2017 e clar anul termenului suedez lagom [laaaw-gum]. Dacă pentru hygge trebuie să creezi un moment (trecător) de confort și mulțumire, lagom este un stil de viață care promovează armonia, celebrează sinceritatea, moderația și mulțumirea pentru tot ceea ce avem.

Lagom nu este doar un cuvânt, ci însăși esența a ceea ce înseamnă să fii suedez și să trăiești ca un suedez, cu focus pe conștiință socială, moderație și sustenabilitate. Nici prea mult, nici prea puțin, ci atât cât trebuie. Acesta este adevăratul secret suedez al vieții bune.

Să ai un stil de viață sustenabil nu este ceva nou. Însă multitudinea de evenimente personale, profesionale și sociale ne fac uneori să ne grăbim și să luăm decizii cu impact negativ pe termen mediu și lung. Mulți dintre noi avem nevoie de puțin ajutor ca să adoptăm un stil de viață în spiritul lagom. Noua carte din seria Publica Extra ne ajută să facem schimbări mici în traiul de zi cu zi, ca să putem avea un stil de viață mai fericit și mai echilibrat.

După ce a trăit perioade lungi pe trei continente diferite – Africa, America de Nord și acum Europa –, Lola A. Åkerström se simte atrasă de complexitățile și nuanțele culturale, precum și de felul în care se manifestă acestea în relațiile dintre oameni.

Lola este scriitoare premiată, oratoare și artist fotograf, reprezentată de National Geographic Creative. Scrie periodic pentru publicații de top precum AFAR, BBC, The Guardian, Lonely Planet, Travel + Leisure și National Geographic Traveller. În plus, Lola este editoare a Slow Travel Stockholm, o revistă online dedicată explorării în profunzime a capitalei Suediei.

Puteți comanda volumul „LAGOM. Secretul suedez al vieții bune”, de Lola A. Åkerström, aici

Citiți un fragment