La Târgu Mureş se deschide ”Transylvanian Barista Academy”

Barista Laurenţiu Ştefan, dublu campion naţional, inaugurează, în premieră la Târgu Mureş, “Transylvanian Barista Academy” (TBA), o şcoală pentru pregătirea profesioniştilor în prepararea unor cafele aparte, dar şi în arta deosebirii a zeci de arome de cafea după gust şi miros, aşa cum fac somelierii în cazul vinului.

Şcoala de barista de la Târgu Mureş va oferi cursuri de pregătire şi specializare în această meserie, însă şi managerilor de cafenele, precum şi celor care vor să afle mai multe despre particularităţile cafelei şi ale băuturilor diverse pe bază de cafea.

“Barista este atât o meserie, cât şi o artă. Un adevărat barista începe prin a cunoaşte meseria, experimentând toate cotloanele ei, iar apoi o duce la nivel de artă jonglând cu gusturile şi aromele din boabele prăjite. Un barista adevărat trebuie să aibă cunoştinţe vaste – pornind de la planta de cafea până la prăjirea bobului. Barista este cel ce desăvârşeşte drumul pe care îl parcurge bobul de cafea de la plantaţie până la consumatorul ceştii de cafea. Această meserie necesită o învăţare permanentă, deoarece procesele tehnologice dezvoltă mereu metode noi de preparare a cafelei, iar fluxul de informaţii care apare zilnic este foarte mare”, a declarat Laurenţiu Ştefan.

Acesta, pe lângă câştigarea campionatului naţional de două ori, a reprezentat România la campionatele mondiale de barista din Melbourne, Australia, în 2013, din Rimmini, Italia, în 2014, a obţinut locul 7 internaţional la competiţia Angel in Us Barista, în 2014, la Seoul, Coreea de Sud şi a participat la Milano Latte Art Challenge, în Italia, 2015. Barista are în portofoliu peste 600 de traininguri, începând din 2012, şi a organizat peste 20 de competiţii regionale de barista şi trei campionate naţionale în cadrul SCAE România.

Fondatorii Transylvanian Barista Academy sunt Dorin Ogleja şi Istvan Zsigmond, absolvenţi ai Universităţii “Petru Maior” din Târgu Mures, specializarea Ştiinţe Economice, iar alături de Laurenţiu Ştefan, şi-au propus să pună la dispoziţia tuturor iubitorilor de cafea posibilitatea de a atinge excelenţa în domeniu prin acumulare de noi cunoştinţe teoretice şi practice. AGERPRES