dronaProprietarii de drone din România pot evita accidentele, anunţând unde, când şi la ce înălţime zboară, prin înregistrarea gratuită pe site-ul www.zbordrone.ro aparţinând primului institut privat pentru drone, înfiinţat în municipiul Mediaş (judeţul Sibiu), a declarat Octavian Isăilă, unul din fondatorii Institutului de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot (ITSC-SVFP).

„Noi am făcut un sistem online, în care oricine care are o dronă, poate să se logheze şi poate să anunţe unde, când şi la ce înălţime se zboară. În cadrul Institutului a fost realizat Sistemul Naţional de Alertă şi Notificare RPAS ( Drone ) dezvoltat pentru comunitatea operatorilor din România. Acesta este proiectat ca sistem online care să vină în ajutorul tuturor deţinătorilor şi operatorilor de drone civile din România, persoane fizice sau juridice, astfel încât să se evite eventuale incidente, existând posibilitatea de informare a comunităţii unde, când şi la ce înălţime se zboară. El poate fi accesat la adresa www.zbordrone.ro de către toţi cei interesaţi”, a declarat Octavian Isăilă.

Potrivit acestuia, posesorii de drone nu sunt obligaţi să anunţe, „pentru că legea, la ora asta, nu îi lasă să zboare”. Sistemul de alertă permite „înregistrarea utilizatorilor cu tipuri de echipamente şi de asemenea introducerea, modificarea şi vizualizarea zborurilor RPAS pe teritoriul României. De asemenea are configurate zone segregate, de interdicţie, de atenţie, de test, aeroporturi, stadioane şi alte zone sensibile.”

Octavian Isăilă a mai precizat că la acest institut se vor putea face cursuri de pregătire pentru posesorii de drone. „Noi dorim la institut să oferim acum un curs de iniţiere, la 99 de euro, care să dureze o zi. Vrem să explicăm de la A la Z ce înseamnă partea de teorie şi la ce să aibă grijă când zboară cu o jucărie din asta”, a mai spus Octavian Isăilă.

Institutul de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot a fost înfiinţat de 14 membri fondatori din toată ţara. Octavian Isăilă este deţinătorul primei drone identificate oficial în România. AGERPRES