La Câmpia Turzii se va deschide cea mai modernă fabrică de reciclare a deșeurilor electrice și electronice din UE

Compania GreenWEEE International va investi 8,5 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice la Câmpia Turzii şi pentru mărirea şi modernizarea fabricii din Buzău.

GreenWEEE International, lider de piaţă în tratarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) îşi continuă strategia de creştere prin inaugurarea unei noi fabrici, dublându-şi astfel capacitatea de tratare a acestor tipuri de deşeuri la 100.000 tone pe an.

Prezentă la Buzău din anul 2009 şi membră a grupului integrat de reciclare Green Group,  compania investeşte 3,5 milioane de euro în a doua fabrică de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, situată în judeţul Cluj. De asemenea, fabrica din Buzău va beneficia în prima jumatate a anului 2018 de o investiţie în valoare de 5 milioane de EUR, constând în modernizarea şi mărirea capacităţii de producţie şi achiziţia primei linii tehnologice pentru reciclarea echipamentelor LCD din România.

Conform planului, noua fabrică îşi va începe activitatea în luna iunie a anului 2017 şi va beneficia de cele mai avansate tehnologii în reciclarea echipamentelor electrice şi electronice, având o capacitate de procesare de 25.000 tone pe an. Va dispune de linii tehnologice pentru tratarea frigiderelor, a maşinilor de spălat, a echipamentelor IT&C, precum şi a altor echipamente electrice şi electronice. Fabrica va avea activitate permanentă, iar în următorii trei ani va crea aproximativ 80 de locuri de muncă.

„Piaţa de electronice este în continuă dezvoltare şi investiţiile actuale au fost un pas necesar atât pentru mărirea capacităţilor de reciclare proporţional cu cantităţile puse pe piaţă, cât şi pentru achiziţia de noi linii de procesare. Urmare a investiţiilor, GreenWEEE are acum capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE pe care România este obligată să o realizeze ca ţintă de colectare, prin OUG 5/2015, în urma transpunerii Directivei 2012/19/UE”, a declarat Marius Costache, Director Executiv GreenWEEE.

La fabricile GreenWEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii, dar şi baterii, fiind singurul reciclator de baterii din  Europa de Sud-Est. Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi pentru preluarea responsabilităţii producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât şi prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice. Pentru a veni în sprijinul sistemului actual de colectare şi pentru a încuraja colectarea direct de la populaţie, asigurându-se că toate deşeurile ajung direct în fabricile de reciclare, compania a investit în propria infrastructură pentru recuperarea deşeurilor, SIGUREC. Astăzi, există în România 161 de locaţii fixe şi mobile SIGUREC unde pot fi predate toate tipurile de echipamente electronice, pe bază de recompensă.