Utilizarea tehnologiilor de propulsie electronică (e-mobility), cooperarea cu universităţile pentru formarea noilor generaţii, iluminatul şcolilor prin sistem LED şi producerea de biocombustibili nepoluanţi din reziduurile agricole sunt cele patru iniţiative câştigătoare ale Premiilor economiei româno-germane, AHK Awards.
Premiile au fost acordate, pe 1 septembrie, la Palatul Parlamentului, în cadrul Galei aniversare 20 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România).

Proiectele au fost iniţiate şi dezvoltate de companiile: DAR Draxlmaier Automotive, cu „E-Mobility Transformation” (Transfomare în electro-mobilitate), premiat la categoria Business Excellence (Excelenţă în afaceri); Bosch Group Romania, cu „University Cooperation Program” (Program de cooperare universitară), câştigător la categoria Our employees – our success (Angajaţii noştri- succesul nostru); E.ON România, cu „Energy in Schools” (Energie în şcoli), în categoria Responsability for the future, şi Clariant Products Ro, cu „Producing advanced biofuels from agricultural residues” (Producerea de biocombustibili avansaţi din reziduuri agricole), la categoria Innovation and new technologies.
La competiţie s-au înscris 68 de aplicaţii, iar juriul a avut dificila misiune de a selecta câştigătorii dintr-un număr mare de proiecte de foarte bună calitate.
„Este primul an în care AHK România acordă premii prin care sunt recunoscute şi promovate eforturile şi rezultatele obţinute de companii sau proiectele acestora”, se menţionează în comunicat.
Într-un mesaj transmis AHK România cu această ocazie, ministrul german al Economiei şi Protecţiei Climatice, Robert Habeck, a remarcat faptul că în ultimii 20 de ani relaţiile economice bilaterale, dar şi investiţiile germane în România, s-au dezvoltat foarte mult, economiile celor două ţări fiind extrem de strâns legate.
„Peste 7.500 de companii cu capital german sunt active în România. Acestea contribuie la dezvoltarea economică a ţării şi sunt foarte apreciate ca angajatori. Iar pentru companiile germane, România este un amplasament investiţional bun pentru inovaţie şi tehnologii ale viitorului. Acest lucru îl arată proiectele recompensate astăzi, la prima ediţia a premiilor economiei româno-germane”, a spus Habeck.
El a menţionat şi importanţa colaborării bilaterale pentru dezvoltarea şi implementarea strategiei energetice a UE.
„În acest sens susţinerea cooperării paneuropene în tehnologii inovatoare este un element central pentru suveranitatea tehnologică pe continentul nostru. Şi acest lucru devine, în vremuri ca acestea, pe zi ce trece tot mai important”, a adăugat oficialul german.
La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în mesajul său că modelele de succes ale companiilor germane sunt un bun exemplu care trebuie urmat şi promovat.
„Creşterea investiţiilor străine directe cu peste 20% pe primul semestru al anului curent este un semn încurajator. Avem nevoie de politici publice axate pe performanţă, care să fie sprijinite de comunitatea de afaceri, pentru a susţine dezvoltarea României pe linia avantajelor competitive de care dispunem”, a explicat şeful statului în mesajul său prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Având în vedere situaţia internaţională, marcată de valori record ale inflaţiei, preţuri mari la energie, sincope de aprovizionare şi volatilitatea pieţelor, preşedintele s-a referit şi la lucrurile punctuale care se pot face în acest context, cum ar fi utilizarea sustenabilă a resurselor precum şi adaptarea strategiilor de investiţii.
În încheiere Klause Iohannis a subliniat că AHK a fost un partener activ, iar propunerile ale mediului de afaceri româno-german au contribuit „la bunul mers al economiei şi la dezvoltarea unui mediu de afaceri robust şi eficient”.
Prezent la eveniment, prim-ministrul Nicolae Ciucă a apreciat faptul că aniversarea AHK de anul acesta stă sub semnul sustenabilităţii, o temă extrem de actuală în contextul economic şi geopolitic.
„Dezvoltarea sustenabilă înseamnă investiţii nu doar în economie, înseamnă investiţii în educaţie, în cercetare, în proiecte verzi, domenii pentru care există interes şi implicare efectivă la nivelul guvernului”, a spus el, adăugând că cea mai mare parte a investiţiilor prin PNRR merge către astfel de proiecte.
Premierul a subliniat şi faptul că Germania este unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa românească având o pondere de peste 19% din totalul exporturilor ţării.
„Pentru Guvernul României, AHK România reprezintă un partener de nădejde (…), nu este doar un ambasador al companiilor germane care activează în România, este şi un real ambasador al României, care ajută investitorii germani să vină şi să dezvolte afaceri solide în ţara noastră şi pentru asta vă mulţumesc”, a punctat Nicolae Ciucă.

Premierul şi-a arătat încrederea că numărul companiilor germane va creşte, iar cooperarea bilaterală se va extinde, România având potenţial de a deveni hub regional pentru producţia, transportul şi stocarea hidrogenului sau putând fi parte în viitoarele proiecte europene din domeniul microprocesoarelor.
El a adăugat că un sprijin pentru mediul de afaceri, inclusiv pentru investitorii germani, este aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Mesajul recent de susţinere a Cancelarului Olaf Scholz confirmă că suntem pregătiţi să ne asumăm acest nou pas important de integrare în proiectul european, care le oferă cetăţenilor noştri beneficiile unei pieţe unice dezvoltate, în care libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor reprezintă un motor a dezvoltării,” a afirmat Ciucă, conform comunicatului.
Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, a remarcat rolul important jucat de AHK România „în povestea de succes” a relaţiilor economice dintre cele două state.
„Felicitări pentru cei 20 de ani de activitate extraordinară aici în România, atât în beneficiul germanilor, cât şi al economiei româneşti”, a spus ambasadorul în deschiderea discursului său.
El a semnalat că, pe lângă investiţiile germane deja existente în România, care au creat peste un sfert de milion de locuri de muncă, alte mari investiţii urmează să fie realizate de către companiile germane, acest obiectiv fiind susţinut şi de implicarea companiilor în activităţi de formarea profesională.
„Se poate spune pe bună dreptate că economia germană este în România un partener model”, a afirmat Peer Gebauer.
Pe de altă parte, a adăugat el, şi sprijinul acordat Ucrainei de către România în contextul războiului de la graniţele sale a dovedit faptul că România este un partener de încredere.
„Iar această seriozitate nu este apreciată doar în mod abstract în Berlin sau în alte capitale europene. Recenta declaraţie de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen venită din partea cancelarului Scholz este o dovadă clară în acest sens şi totodată este expresia convingerii că în vreme de criză nu ar trebui să ne lăsăm divizaţi, ci dimpotrivă, să strângem rândurile”, a precizat ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
Între reuşitele celor 20 de ani de activitate a AHK România se numără şi faptul că Germania este acum principalul partener economic al României, cu schimburi comerciale în valoare de 35 miliarde euro şi investiţii de 11 miliarde euro, după cum a menţionat preşedintele AHK România, Andreas Lier.
El a enumerat principalele domenii pe care se concentrează activitatea AHK: formare profesională; sustenabilitate, adică eficienţă energetică, energii regenerabile, managementul deşeurilor, dezvoltarea oraşelor; Curtea de Arbitraj, ca alternativă la procedura judiciară obişnuită; inovaţia.
„Suntem o comunitate mare şi puternică, cu valori şi principii comune în viaţa şi în profesia noastră, dovadă faptul că astăzi sărbătorim 20 de ani de prezenţă în România”, a spus, la rândul său, directorul general AHK România, Sebastian Metz, în deschiderea festivităţii.
El a subliniat că în cei 20 de ani AHK România a construit „cu şi pentru comunitatea de business” un spaţiu în care relaţiile economice bilaterale s-au dezvoltat extraordinar de dinamic.
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. AGERPRES