Kruk face afaceri bune în România: a cumpărat anul trecut creanţe de 3,1 miliarde euro cu 88 milioane euro

Compania poloneză de colectare de creanţe Kruk a anunţat că valoarea nominală estimată a creanţelor vândute sau externalizate companiei pentru colectare de către bănci şi alte entităţi pe piaţa din România a atins anul trecut valoarea de 3,1 miliarde euro, acestea fiind cumpărate cu 88 milioane euro, la un discount de 97,1%.

Valoarea portofoliilor achiziţionate anul trecut a fost cu 54,2% mai mare decât suma din 2015 (2,01 miliarde euro).

Din totalul de 3,1 miliarde euro, valoarea portofoliilor de creanţe cesionate a fost de 2,06 miliarde euro anul trecut, faţă de 1,02 miliarde euro în 2015. În plus, valoarea portofoliilor de creanţe externalizate spre colectare a fost de 1,04 miliarde euro, faţă de 0,97 miliarde euro în 2015.

Acest avans al portofoliilor de pe piaţa românească s-a datorat, printre altele, şi uneia dintre cele mai mari tranzacţii pe piaţa de profil care a avut loc anul trecut. Împreună cu IFC (International Finance Corporation, membră a Băncii Mondiale), grupul Kruk a achiziţionat un portofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 0,6 miliarde euro de la grupul financiar grecesc Eurobank, a explicat directorul general al Kruk România, Tomasz Ignaczak. Eurobank este prezentă în România prin Bancpost.

„În 2016, investiţiile grupului în portofolii de creanţe cesionate în România au atins cifra de 87,9 milioane euro (cele mai multe fiind în portofolii retail), comparativ cu 36,6 milioane euro în 2015. Investiţiile din 2016 i-au conferit Grupului o cotă de 35% pe piaţa achiziţiilor de portofolii, comparativ cu 37%, cotă deţinută în anul precedent”, a declarat Tomasz Ignaczak.

În 2016, Kruk a acceptat spre colectare, pe piaţa de profil din România, portofolii externalizate cu o valoare nominală de 81,9 milioane euro, cu 1,94% mai puţin comparativ cu suma din 2015, 83,52 milioane euro. Ignaczak a subliniat că piaţa de management al creanţelor din România este mai puţin fragmentată faţă de cea din Polonia, chiar dacă numărul entităţilor interesate să achiziţioneze portofolii de creanţe este în creştere.

În 2016, Kruk şi-a extins activitatea în Europa occidentală prin achiziţia CreditBase International în Italia şi a Grupo Espand în Spania. Valoarea nominală a creanţelor achiziţionate la nivel de grup, anul trecut, a fost de 3,8 miliarde euro, astfel întregul portofoliu a ajuns la valoarea nominală totală de 10 miliarde euro.

Pe piaţa românească de recuperare de creanţe, Kruk are ca principali concurenţi companiile APS (Cehia), Kredyt Inkaso (Polonia) sau EOS (Germania), care au ajuns la portofolii credite neperformante de aproximativ 25 miliarde de lei la finalul lui 2015, achiziţionate de la bănci cu discounturi de 80-95%.