Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 25 iulie, că inovaţia în domeniul construcţiilor este deosebit de importantă pentru România, în contextul în care ţara noastră are cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană.

„Inovaţia în domeniul construcţiilor este una deosebit de importantă pentru România. Din nefericire, fondul de locuinţe pe care îl avem în acest moment are un standard foarte scăzut raportat la normele europene, avem de departe cele mai mici locuinţe din UE, iar cele mai multe nu sunt eficiente deloc din punct de vedere energetic”, a spus şeful statului, care a participat la lansarea prototipului casei solare EFdeN Signature.

Iohannis a subliniat că modernizarea României depinde de menţinerea stabilităţii economice. „Economia bazată pe tehnologie şi industrii creative este viitorul lumii dezvoltate din care şi noi, românii, dorim să facem parte”, a afirmat preşedintele. El a menţionat că este pentru prima dată în mandatul său de preşedinte când participă la inaugurarea unui astfel de proiect.

Şeful statului a precizat că acest spaţiu de locuit este inovator, confortabil, automatizat, rezistent la ploaie şi care produce mai multă energie decât consumă. „Creativitatea şi perseverenţa acestei echipe, care a reuşit să aducă la un loc parteneri importanţi din mediul academic, dar şi din cel privat, reprezintă cea mai bună dovadă că cercetarea din România se află pe mâini bune. Proiectul dumneavoastră înglobează multe dintre lucrurile care îmi dau speranţă pentru viitor. Nu este doar rezultatul unui demers creativ, bazat pe cercetare, ci şi o propunere cât se poate de concretă pentru rezolvarea problemelor actuale”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că această casă va putea fi vizitată de publicul larg în următoarele săptămâni. „Astfel, veţi motiva şi alţi tineri să îşi investească talentul şi energia în cercetare şi inovare. Nu este însă suficient să încurajăm implicarea tinerilor, ci trebuie să punem bazele unui transfer sistematic al rezultatelor cercetării în societate”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că prin construirea de locuinţe eficiente din punct de vedere energetic, prin utilizarea de vehicule şi aparate cu consum redus se poate contribui la atingerea obiectivelor asumate de România şi de Uniunea Europeană, dar şi să fie oferit un viitor mai bun generaţiilor care vin.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că în viitor vor fi realizate şi alte demersuri ambiţioase şi creative.

El a felicitat echipa care a realizat proiectul casei solare şi le-a urat succes în competiţia care va avea loc la Dubai. „Abia aştept ca astfel de proiecte pilot să se integreze în spaţiul urban românesc şi atunci veţi avea un proiect care se numeşte Integrală de EfdeN de N”, a conchis Klaus Iohannis. AGERPRES