Jumătate dintre români cred că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită

oameni_stradaJumătate dintre români – 50% – cred că lucrurile în ţara noastră merg într-o direcţie greşită, 36% consideră că lucrurile merg în direcţia bună, 13% nu pot aprecia, iar 1% – nu răspund, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizează administraţia locală, realizat la comanda UNCJR şi dat publicităţii la şedinţa Adunării Generale a Uniunii.

Potrivit cercetării, 50% dintre cei intervievaţi consideră că situaţia a rămas la fel de la ultimele alegeri locale în localitatea de domiciliu, în timp ce 33% susţin că situaţia s-a schimbat în bine, 14% – în rău şi 3% – nu ştiu/nu răspund. Totodată, 44% dintre cei chestionaţi au declarat că au multă încredere în Preşedinţie, 28% – puţină şi 8% foarte multă. Pe locul următor în ceea ce priveşte încrederea se situează primăria – 43%, Consiliul Local – 36%, Consiliul Judeţean – 28% şi Prefectura – 27%.

Pe de altă parte, locurile de muncă, sistemul sanitar şi infrastructura rutieră sunt domeniile prioritare în care românii consideră că Executivul ar trebui să aloce mai mulţi bani. Potrivit Avangarde, 13% dintre români consideră că Guvernul ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru crearea de locuri de muncă, 11% cred că Executivul ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru sistemul sanitar, iar 10% – pentru infrastructura rutieră. La polul opus se află corupţia, siguranţa cetăţeanului, parcările – cu un procent de 1% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte gradul de mulţumire a populaţiei faţă de serviciile oferite de administraţiile locale, 32% dintre cei chestionaţi s-au declarat nemulţumiţi faţă de infrastructura rutieră şi starea trotuarelor, 27% – faţă de activitatea spitalelor, 18 % faţă de sistemul de canalizare. Gradul cel mai mare de mulţumire este la alimentarea cu energie electrică – 73%, urmat de iluminatul public – 67%, ordinea şi siguranţa – 58%, activitatea şcolilor – 54%, curăţenia – 53%, mijloacele de transport în comun – 47%. AGERPRES