Judith Kis, Human Resources & Logistics Director, Groupama Asigurări, a abordat subiectele întâlnirii ”Leadershipul potrivit organizației viitorului” prin raportarea la oameni și a evidențiat faptul că, un lider bun trebuie să fie atent la oameni pentru a reuși să construiască o cultură organizațională sănătoasă.
”Conceptele de leadership și cultură sunt interdependente, nu poți să faci una fără cealaltă. Este foarte important să conștientizăm că echipa de leadership, în special cea de top-management, este cea care dă tonul, iar tonul dat de această echipă direcționează cultura în companie. Tonul nu înseamnă doar o misiune, o viziune și niște valori dezvoltate, structurate și comunicate ulterior în organizație, ci înseamnă și comportamente”, explică Judith Kis, absolventă a programului MBA Romano-Francez INDE .
”La nivel de top-management nu am voie să mă uit la oameni ca la salariați, pentru că impun o relație tranzacțională între cele două părți”
”Vreau să mă leg de cuvântul oameni, mai ales în momente în care dorim o cultură orientată către oameni. Cum ne raportăm la oameni: angajați, salariați, colaboratori, resurse umane, capital uman? Este foarte important să vedem cum le spunem, practic, prin asta arătăm respect”, subliniază Judith Kis.
”Normal că omul muncește pentru bani, nu doresc să elimin importanța nevoii de a câștiga bani, dar este important să nu rămânem la acest nivel. Să câștigăm acești bani într-o cultură în care ne respectăm, colaborăm când este cazul și ne simțim bine. Dacă suntem lideri, trebuie să realizăm că aceste lucruri sunt importante, să nu rămânem într-o cultură tranzacțională pentru că riscăm ca oamenii să se comporte ca atare; banii trebuie să vină ca un rezultat, să nu fie baza.”
Drumul leadership-ului în era digitalizării
”Să nu uităm că nu există nimic fără oameni, există foarte puține programe/aplicații care livrează ceva perfect. Trebuie să fim realiști în așteptări, să ne gândim cum combinăm și îmbinăm omul cu partea digitală, astfel încât ea să vină ca o augmentare, un element suplimentar care aduce plusvaloare și pentru business și pentru om. Uneori poate fi și o înlocuire, dar cu siguranța va fi nevoie de persoana respectivă pentru altceva”.
În completarea subiectului, Judith Kis adresează o întrebare retorică: ”Are sens să adaugi o tehnologie foarte scumpă, care trebuie administrată și necesită cheltuieli, sau este mai uman să lași oamenii să-și facă treabă? Eventual le poți asigura lor un instrument care să îi ajute.”
”Prezint următorul studiu de sustenabilitate , în care se spune că doar pe partea de baterii sustenabile e nevoie de 18 miloane de oameni care să lucreze în viitor în acest domeniu, deci cine e într-un job care nu are viitor se poate orienta spre altul. Vor fi alte tipuri de nevoi, vor apărea alte joburi, iar piața va rămâne în continuare ofertantă pentru oameni”.
”Sunt oameni care în timp încep să iasă de pe piață, pentru că își ating limitele; este exact ca un program pe care nu îl mai actualizezi”
”Nu există să atingi maximul, trebuie să înveți și să te dezvolți continuu. Sunt oameni care în timp încep să iasă de pe piață, pentru că își ating limitele; este exact ca un program pe care nu îl mai actualizezi.”
”Dincolo de statement, ca și companie trebuie să demonstrezi că investești în oameni. La fel se întâmplă și în cazul leaderului, care trebuie să demonstreze ca investește în el, în special timp”, concluzionează Judith Kis.
EventsOnline.ro este platforma evenimentelor business și profesionale. Abonează-te gratuit la newsletter-ul EventsOnline, aici, și poți primi alerte săptămânale cu evenimente din domeniul care te interesează. Platforma EventsOnline.ro este administrată de Oameni și Companii.
Bucharest Business School, din cadrul Academiei de Studii Economice din București, a fost înființată în 2014 și are două programe internaționale de MBA: programul Româno – Francez INDE MBA și programul Executive MBA Româno-Canadian.