Statul ar trebui să modifice legea astfel încât fondurile de pensii să investească câteva procente în imobiliare, a declarat Silviana Badea, șeful Departamentului de Investiții al firmei de consultanță imobiliară JLL România.

„Dacă se întâmplă ceva în Europa, și am văzut lucrurile astea întâmplându-se, toți investitorii străini vor fugi. Primul lucru pe care îl vor face, vor fugi dinspre regiunile limitrofe, inclusiv România. Ce ne-ar putea salva ar fi o lege a pensiilor care să permită fondurilor de pensii românești să investească în real estate o bucățică, nu mult. Fondurile de pensii românești dacă ar investi în real estate ar crea o piață, o cerere pe niște active solide și cu risc redus care ar putea să ne protejeze de niște fluctuații datorate mișcărilor din afara țării”, a spus Badea.

Ea a precizat că randamentele la birouri ajung la circa 7,5% pe an. „Cu randamentele la birouri suntem la 7,5% brut pe an. Să zicem că ajungem la 6,5% randament net la birouri. La industrial este 8,75%, deci e clar, dar trebuie ca statul român să se dea un pic la o parte și să vadă poza un pic mai mare. Și mie mi-ar conveni să oblig pe cineva să mă împrumute la 2% că e bond, e drăguț, e de stat și oblig niște bani colectați de la populația țării să vină înapoi la mine prin aceste bonduri pe care le plătesc tot din banii contribuabilului. Dacă ne dăm la o parte de chestia asta și să dăm șansa pieței să se normalizeze, anume să lăsăm 3% să se ducă în imobiliare tot în țara asta, cu același grad de risc, ca pensionarii respectivi să aibă un randament ridicat… dar asta înseamnă că îmi iau mie de la gură și nu mi se mai vând bondurile ‘ca pâine caldă’. Trebuie un pic de viziune din partea legiuitorului să marșeze pe zona asta. Suntem un caz unic în Europa. În orice piață normală din lumea asta fondurile de pensii investesc în imobiliare”, a mai arătat oficialul JLL România.

Ea a precizat că Fondurile pe pensii ar putea cumpăra un mall, o clădire sau participații la acestea. AGERPRES