Întâlnirile face-to-face sau spontane din birouri, în zonele comune sau la dozatorul de apă, pauzele de prânz sau de cafea alături de colegi – toate aceste aspecte importante ale vieții noastre profesionale au dispărut complet, odată cu pandemia. Întreaga lume s-a mutat peste noapte în online, oamenii și companiile adaptându-se unei noi realități. Cum stimulează companiile interacțiunile, conversațiile și conexiunile dintre angajați și potențiali angajați, în această lume virtuală? A explicat, într-un interviu pentru MarketingManager.ro, Iuliana Mânză, Senior Social Media & Employer Branding Specialist, HARMAN International, lider global în tehnologia connected car, ce proiectează și realizează produse și soluții conectate destinate producătorilor auto, consumatorilor și companiilor din întreaga lume, inclusiv sisteme connected car, produse audio și video. Mânză face parte din echipa globală de Employer Brand a HARMAN și a povestit despre modul în care o companie multinațională, cu aproximativ 30.000 de angajați, în 30 de țări, a reușit să răspundă provocărilor generate de COVID-19, în ceea ce privește atragerea și menținerea talentelor în organizație.

O comunicare sinceră, care să inspire și să redea speranța

”În ciuda tuturor necunoscutelor și incertitudinilor care s-au amplificat pe parcursul acestui an, a existat un singur lucru pe care îl știam cu siguranță – vom trece prin această perioadă împreună. Lucrând de acasă, păstrând distanțarea socială, a trebuit să găsim modalități cât mai creative, pentru a ne asigura că echipa HARMAN din întreaga lume se simte conectată cu brandul și cu tot ceea ce reprezintă HARMAN. Printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să ne încurajăm colegii să povestească experiențele prin care trec, poveștile lor autentice. Ne-am bucurat să vedem că acest apel a fost extrem de bine primit de colegii noștri, care ne-au împărtășit cum și-au amenajat biroul de acasă sau alături de cine împart spațiul de lucru, ce animale de companie au sau ce grădini interioare și-au amenajat, pe scurt – cum arată pentru fiecare noua normalitate. Toate acestea au fost share-uite în social media, folosind hashtagul #HARMANConnectsMe. Aceste povești pe care noi le numim EGC (employee generated content) au fost apoi amplificate pe canalele noastre de social media. Aveam deja o pagină de Facebook, LinkedIn și, între timp, am creat și un playlist ”Life at HARMAN” pe contul nostru de YouTube”, a povestit Mânză.

Potrivit acesteia, au reușit ”să cultive, în toată această perioadă, o comunicare sinceră, umană, autentică, punând accentul pe ideea de comunitate și echipă, de sprijin reciproc”: ”Am știut cu toții că, deși nu ne mai vedeam în fiecare zi la birou, eram în continuare unii lângă alții, că trecem prin experiențe și stări similare. Odată cu pandemia, am înțeles că trebuie să ne intensificăm comunicarea, să creăm conținut tot mai relevant, care să reflecte fiecare moment prin care trecem ca echipă, diversificând și platformele digitale de comunicare”.

Anul video-urilor

”La începutul lui 2020 ne-am propus ca acesta să fie anul video-urilor și s-a dovedit a fi extrem de adevărat. Am profitat de orice ocazie și, cu ajutorul colegilor noștri, am reușit sa realizăm mai multe video-uri scurte, care să prezinte viața noastră, în această perioadă: cum arată work from home, cum s-au transformat pasiunile lor în perioada de lockdown și ce fac pentru a-și păstra echilibrul și sănătatea, care au fost cele mai apetisante prânzuri. Lucruri extrem de simple și de umane, dar care au reușit să dărâme barierele fizice ale distanțării sociale. Pe de altă parte, comunitățile noastre din social media s-au bucurat să vadă aceste momente behind the scenes și faptul că angajatorul HARMAN a arătat o atenție deosebită față de angajații săi, față de starea lor de well-being și de sănătate în această perioadă. Cred că, în acest an, oamenii și-au dorit să vadă mai puțin partea corporate a unei organizații și tot mai mult partea umană, povești cu care să rezoneze, care să-i inspire și care să le redea speranța”, a mai arătat Iuliana Mânză.

Schimbări de strategie

Potrivit acesteia, noul context pandemic a adus schimbări de strategie pe mai multe planuri: ”Echipele noastre de resurse umane și talent aquisition au reușit rapid să mute toate interviurile online, iar procesele de onboarding au fost și ele 100% online. Ne-am conectat rapid la ceea ce se întâmpla în piață, ne-am adaptat și am avut colegi foarte pasionați și creativi, care au ales să se implice. De exemplu, o parte dintre colegii noștri din departamentul de Talent Aquisition din US au oferit, gratuit, persoanelor din lista lor de conexiuni din LinkedIn, care au rămas fară job în perioada de lockdown, sesiuni de feedback pentru îmbunătățirea profilului pe LinkedIn. Tot din dorința de a ajuta comunitatea închegată în jurul HARMAN, am lansat pe canalele noastre de social media o serie de filmulețe, în care colegii noștri din echipa globală de Talent Aquisition au împărtășit tips & tricks: cum să îți construiești un CV care să iasă în evidență, cum să te pregătești pentru un interviu online, cum să rămâi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în industria în care lucrezi.”

Diminuarea zgomotului din online

”Multe dintre evenimentele în care aveam ocazia să interacționăm cu potențialii noștri candidați au fost anulate, amânate și o parte dintre acestea s-au mutat în mediul virtual. Iar pentru a rămâne într-un dialog deschis cu audiența pe care noi o targetăm, echipa noastră globală de employer brand a organizat o serie de webinarii. Știam deja că există mult zgomot în lumea digitală și, pe măsură ce ne-am petrecut și mai mult timp online, am remarcat că volumul acestuia a crescut exponențial. Așa că ne-am propus ca, prin ceea ce facem și prin conținutul creat, să diminuăm acest zgomot și să aducem conținut de calitate, cu mai multă substanță, care să ofere sprijin și resurse de motivație celor care aveau nevoie. Tocmai de aceea, i-am implicat pe colegii noștri, experți pe diferite zone, care au vorbit despre tehnologie și inovație, dar și despre ce înseamnă pentru ei să lucreze la HARMAN, care a fost evoluția lor profesională și ce sfaturi ar da cuiva care își dorește o carieră similară, cum reușesc să treacă prin această perioadă și care au fost cele mai importante lecții. Am reușit să ne conectăm, astfel, cu foarte mulți oameni noi, să construim punți către diverse categorii de public, și, în același timp, să creștem brandul de angajator al HARMAN”, a mai spus reprezentanta companiei.

Reacții în real-time

Concluzia eforturilor: ”Am fost mereu conectați la ceea ce se întâmplă în întreaga lume, iar colegii noștri nu au rămas indiferenți. Echipele noastre globale își propun să îmbunătățească viața tuturor, cu ajutorul tehnologiei și inovației, dar și venind în sprijinul comunităților locale. Astfel, pentru a susține lupta împotriva COVID-19, am contribuit cu donații: echipa din România a donat în total aproximativ 21.000 de euro, iar echipa din Mexic – 13.000 de dolari. Și diversitatea este o realitate pe care o prețuim în HARMAN. Ne bucurăm să avem oameni cu diferite perspective, opinii și brackground-uri culturale și întelegem că inovația este stimulată numai în astfel de medii. Astfel, ne-am alăturat firesc mișcării Black Lives Matter și i-am încurajat pe colegii noștri să fie întotdeauna allies sau susținători ai altor colegi, în orice context. Ne propunem constant ca, indiferent de perioada traversată, de contextul economic și social, acțiunile noastre să vorbească mai tare decât cuvintele. Și, privind retrospectiv către 2020, considerăm că HARMAN chiar a reușit să facă acest lucru.”

Despre HARMAN

HARMAN (www.harman.com/) proiectează și realizează produse și soluții conectate destinate producătorilor auto, consumatorilor și companiilor din întreaga lume, inclusiv sisteme connected car, produse audio și video, soluții de automatizare corporate și servicii care susțin Internet of Things. Cu branduri de top, inclusiv AKG®, Harman Kardon®, Infinity®, JBL®, Lexicon®, Mark Levinson® și Revel®, HARMAN este o companie admirată de pasionații de muzică, de muzicieni și este prezentă, prin produsele sale, în destinații din întreaga lume. Peste 50 de milioane de automobile sunt echipate cu sisteme audio și connected car realizate de HARMAN. Serviciile de software ale companiei pun în funcțiune miliarde de dispozitive mobile și sisteme care sunt conectate, integrate și securizate pe toate platformele, de la birou, până acasă, în mașină sau în raport cu smartphone-ul personal. HARMAN are aproximativ 30.000 de angajați în Statele Unite, în Europa și în Asia. În martie 2017, HARMAN a devenit subsidiară a Samsung Electronics Co., Ltd.