Iulian Trandafir, CEO Farmexpert: Criza medicamentelor s-a acutizat!

Pacienții din România nu ar trebui să se aștepte la vești bune, în privința tratamentului de care au nevoie, în condițiile în care, în România, criza medicamentelor s-a acutizat. Este avertismentul lansat de Iulian Trandafir, CEO Farmexpert, în cadrul Conferinței de Management Modern al Asociațiilor de Pacienți, ediția a II-a, ce a avut loc pe 9 martie la Hotel Crowne Plaza din București.

Potrivit lui Iulian Trandafir, situația s-a înrăutățit în domeniul sănătății, dată fiind impunerea obligației ca în România să fie cel mai mic preț la medicamente. ”Această măsură s-a luat fără studiu de impact, ceea ce a dus la delistarea a foarte multe medicamente. Mai schematic, putem spune că prețul scăzut a avut trei efecte negative distincte. Primul efect se referă la dezvoltarea unui fenomen ciudat, spun eu, exportul paralel. Sunt astfel întoarse medicamentele care ar trebui să fie destinate pacienților români către alte țări europene. Al doilea efect se referă la delistarea anumitor medicamente. Potrivit unor rapoarte, în România au fost în jur de 8.000 de produse înregistrate, dintre care 1.200 au fost delistate, în condițiile în care pentru un stat e normal să fie 12.000 de produse. România este astfel la jumătate. În al treilea rând, avem de-a face cu reticența producătorilor de a înregistra produse noi, cu atât mai mult cu cât discutăm și despre reducerea prețurilor cu încă 35%, ceea ce va duce la și mai multe delistări”, a explicat reprezentantul Farmexpert.

Potrivit lui Iulian Trandafir, problema cea mai mare din România este că ”legea merge fără un picior”, pacienții putând avea, în aceste condiții, o contribuție semnificativă pentru modificarea prezentelor prevederi legislative.

Accesul pacienților la tratament, prețurile medicamentelor, programele naționale și accesul pacienților la serviciile garantate de stat, tratamente și tehnologii inovatoare în medicină, aplicații digitale și tehnologii dedicate pacienților au fost doar câteva dintre temele abordate în cadrul conferinței Oameni și Companii dedicate pacienților, la care au participat 100 de persoane.

Conferința a avut ca sprijin digital MedicalManager.ro, platforma digitală dedicată managerilor și specialiștilor din comunitatea medicală. Aceștia folosesc platforma pentru a se informa și pentru a se promova. 5.2000 de abonați au acces gratuit la newsletter-ul zilnic, ce conține subiecte relevante, de actualitate, din această comunitate. Subiectele sunt diferențiate pe categorii de instituții (public/privat) și specialități medicale. Lunar, membrii comunității primesc un raport digital, care sumarizează informații relevante despre activitățile asociațiilor de pacienți.

Management Medical Modern este o platformă de comunicare directă și de dezbateri cu specialiștii si liderii din domeniul sănătății, dezvoltată de Oameni și Companii, din anul 2007. Platforma conține mai multe programe, adresează peste 1.000 executivi și manageri ale celor mai reprezentative companii și instituții publice și private din domeniul sănătății și abordează subiecte de actualitate pentru sistemul medical. Din 2015, platforma MMM include un program dedicat soluțiilor de îmbunătățire a managementului și comunicării asociațiilor de pacienți.