Iulian Iancu: “România dispune de rezerve uriaşe de gaze naturale în Marea Neagră”

Iancu IulianRomânia dispune de rezerve uriaşe de gaze naturale în Marea Neagră, în condiţiile în care zăcământul în platforma continentală se ridică la 270 de miliarde de metri cubi. Gazul natural va fi folosit mai mult la încălzirea localităţilor, dar şi ca alternativă a combustibililor folosiţi în transporturi, a declarat președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, potrivit România TV.

“Avem gaze naturale într-un procent mai mare de 80%, astăzi disponibil pentru că ne-a scăzut foarte tare consumul. În Marea Neagră avem peste 270 de miliarde de metri cubi”, a spus Iulian Iancu.

Conform datelor privind consumul de gaze din România, aceste resurse ar acoperi singure, fără producţia internă actuală, cererea internă a ţării noastre pe o perioadă de 25 de ani.

Autorităţile spun că gazele naturale ar trebui să fie folosite mai mult în sistemul de încălzire a localităţilor. În plus, UE recomandă ca în următorii ani gazul să înlocuiască tot mai mult benzina sau motorina folosite drept combustibil.

“UE îşi propune să vină cu comsbutibil alternativ şi îşi propune să investească în sursele de producere a combustibilului alternativ şi în staţiile de încărcare. Până în 2020, 20% din flotila de transport trebuie să utilizeze gaz natural comprimat. România ar putea să fie un rezervor pentru regiunea de sud-est a Europei, având capacitatea de înmagazinare în subteran a 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale”, a adăugat deputatul Iulian Iancu.